» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Tapii salbatici se intorc
 

     (Israel) In pustia evreiasca exista multe specii rare de animale, insa numarul acestora s-a micsorat in mod alarmant in ultimii ani. Tapii salbatici, de exemplu, nu au mai fi putut fi gasisti nici macar in tinuturile cele mai izolate. In scurt timp insa aceasta situatie se va imbunatati.

     Portalul de internet « Walla » relateaza despre un fenomen observat de multi turisti in pustia evreiasca si la Marea Moarta : reaparitia tapilor salbatici. Si serviciile de protectie a faunei teritoriale evreiesti au confirmat aceasta veste.

     Prezenta tapului salbatic in aceste locuri s-a facut tot mai mult observata in decursul anului trecut. In urma numaratorilor, Autoritatea Rezervatiilor si Parcurilor din Israel a dezvaluit ca in tara mai traiesc 223 de tapi salbatici. Rezultatul este insa mai mult decat imbucurator daca ne gandim ca anul trecut au fost numarate doar 180 de exemplare. Tapul nubian este foarte raspandit in aceasta regiune a Israelului, habitatul sau preferat fiind terenul stancos. Coarnele masculilor sunt de-a dreptul impresionante, masurand 1 metru lungime.

      Numaratoarea a fost efectuata in principalele habitate ale tapilor salbatici de la Marea Moarta, in zona Rezervatiei Naturale Einot Zukim. Animalele au fost verificate si din punct de vedere medical, fiind gasite sanatoase si puternice. Numarul in crestere al tapilor salbatici este explicabil prin migrarea masiva din regiunile inalte ale pustiei la izvoarele de apa dulce mai usor accesibile din aceasta zona.

     Amos Sabach, biologul responsabil pentru regiunea Iudeii si a Samariei, a indicat ca unul din motivele pentru numararea auala a tapilor salbatici este combaterea braconajului.  “ Pana nu demult vanatoarea ilegala a acestor animale era foarte raspandita. In anii ’50, tapul nubian a fost trecut pe lista animalelor protejate de lege.  In ciuda interdictiilor, inca se mai gasesc oameni care pun in pericol existenta speciei”, a declarat biologul, concluzionand: “ datele obtinute de incurajeaza sa ne continuam activitatile din ultimii ani de protejare a puritatii izvoarelor de apa potabila pentru populatia de tapi salbatici si pentru celelalte animale. De asemenea, planuim sa construim jgheaburi pentru acumularea de apa de izvor si pentru controlarea calitatii apei din paraie. Evident, combaterea braconajului ramane pe lista de prioritati ».

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2008-01-29 00:19:25
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro