» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Senzor olfactiv deosebit
    (Israel) Universitatea Technion din Haifa se ocupa deja de mai multi ani de perfectionarea aparatelor senzoriale. Recent, pe fondul acestor cercetari, s-a reusit producerea unui senzor olfactiv special.

     Acest sensor poate “sa miroase” in decursul a doar 30 de secunde daca in corpul uman exista vreo urma cancerigena. Senzorul a fost testat pe mai multi voluntari, iar deocamdata rezultatele sunt mai mult decat promitatoare.

     Senzorul olfactiv poate lua locul metodelor traditionale de detectare a cancerului ca biopsia, tomografia computerizata, MRI etc.

     Cercetatorii au constatat ca pacientii bolnavi de cancer emit prin repiratie molecule tumorale minuscule. Prin urmare, cativa oameni de stiinta, s-au gandit ca ar putea folosi acest fapt pentru a realiza o diagnosticare precoce. Pana una alta, deocamdata exista caini care au fost invatati sa detecteze cancerul. Cainii recunosc cancerul cu o exactitate relativ ridicata, atat in urma respiratiei pacientului, cat si pe baza mirosirii unor mici fragmente din tesuturi.

     Dr. Hossam Haik lucreaza impreuna cu alti 17 colaboratori la producerea acestui nas artificial. In octombrie 2006, proiectul sau de cercetare a fost sustinut de UE cu 1,73 de milioane de euro. Ultimele teste de laborator indica faptul ca investitia in acest proiect de cercetare a fost una inspirata. Rezultatele testelor clinice au fost confirmate deja de evolutia voluntarilor participanti la acest studiu in cadrul Spitalului Rambam din Haifa.

     Deocamdata, cercetatorii de la Techion sunt preocupati de perfectionarea nasului artificial. Ei doresc ca inventia lor sa isi extinda spectrul de activitate pana la diagnosticarea exacta, in timp util, a oricarui tip de cancer, dar si a tumorilor si a metastazelor. « In prezent, putem diagnostica un cancer abia dupa ce s-au format deja tumori. Depunem insa eforturi intense pentru a depista moleculele raspunzatoare de aceasta inca inainte de formarea tumorilor.Obiectivul cercetarilor noastre consta in a perfectiona nasul artificial in asa fel incat sa poata detecta chiar si primele celule cancerigene. Daca am dispune de o asemenea posibilitate de detectare timpurie, atunci probabil ca am putea vindeca 90% dintre pacientii suferinzi de cancer », a concluzionat dr. Haik.

     Intre timp, Universitatea Tchnion din Haifa a inceput deja demersurile pentru brevetarea fiecarui element al acestui senzor olfactiv deosebit. Oamenii de stiinta de la Technion care activeaza in alte domenii de cercetare incearca sa foloseasca descoperirile dr. Haik si in ariile lor de studiu, cum ar fi de exemplu in detectarea explozibililor sau a aerului poluat.

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2008-01-04 00:15:11
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro