» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Salvare pentru albine si omenire
 

     (SUA) De mai multe luni, presa relateaza despre moartea unor familii intregi de albine. Numai in SUA, in 2006 au murit(practic peste noapte) un sfert din cele 2,4 milioane de familii de albine lucratoare. Un israelian a oferit acum indiciul decisiv in legatura cu moartea albinelor, in special a celor din SUA.

     Misterul a fost in mare parte elucidat: principalul raspunzator pentru imbolnavirea albinelor este virusul IAP(inductor de paralizie acuta, n.trad.). In unele regiuni, potrivit rezultatelor cercetarii efectuate de epidemiologul israelian Ian Lipkin de la Universitatea Columbia din New York(SUA), pana la 90% din familiile de albine au cazut victime acestui agent patogen.

     Nu numai apicultorii americani, ci si cei europeni au avut de suferit datorita faptului ca albinele mature dispareau fara urma, parasind stupul cu tot cu matca. Nici albinele tinere si nici ouale depuse in prealabil nu au fost crutate de distrugere. Expertii au numit acest fenomen CCD(dereglarea coloniilor distruse, n.trad.) sau, cu alte cuvinte, disparitia totala, inexplicabila a unor intregi familii de albine.

     In anul 2004, dr. Ian Lipkin a descoperit acest virus in urma cercetarilor efectuate in cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim, oefrindu-le colegilor sai americani indiciul decisive. Impreuna, cercetatorii au presupus ca si alti factori joaca un rol determinant in moartea albinelor, cum ar fi de exemplu capusele, pesticidele sau lipsa de substante nutritive. Revista de specialitate Science, a formulat ipoteza ca virusul ataca sistemul imunitar al albinelor cu atata putere incat acestea nu se mai pot apara impotriva altor daunatori.

     Analizand probele genetice prelevate de familiile de albine care au murit, cercetatorii au constatat o infectie cu virusul IAP. Virusul nu a fost descoperit la familiile sanatoase. Astfel s-a putut constata ca virusul este singura cauza a mortii albinelor.

     Dr. Lipkin a descris urmatoarele simptome pentru prezenta virusului : un tremur necontrolat al aripilor si o paralizie tot mai extinsa, care in final duce la deces. Simptomele observate la albinele din Statele Unite nu corespundeau insa cele enumerate de dr. Lipkin. Din cauza acestor diferente, cercetatorii presupun existenta unui alt virus.

     Moartea albinelor nu mai reprezinta doar o amenintare ecologica pentru SUA, ci si o problema economica majora, deoarece aceste insecte joaca un rol determinant in polenizarea plantelor. Fara ele, in decursul a doar cativa ani s-ar putea declansa o foamete la nivel mondial. Valoarea produselor agrare ce depend exclusive de polenizarea albinelor este estimata anual nuami in SUA la 15 miliarde de dolari.

 

     Mai multe despre moartea albinelor la :

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Colony_Collapse_Disorder

  Sursa: revista Stiri din Israel

 

Data: 2007-12-07 03:17:55
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro