» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
S-au descoperit stupi vechi de 3000 de ani
 

 

    (Israel) Faptul ca apicultura se practica si in urma cu 3000 de ani in partea de nord a Israelului, confirma descoperirile arheologice, care au scos la iveala resturi de faguri de miere, ceara de albine si ceea ce cercetatorii considera ca fiind cei mai vechi stupi descoperiti vreodata.

     Arheologul Amihai Mazar, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, precizeaza faptul ca au fost descoperiti 30 de stupi intacti, care dateaza din perioada anului 900 inainte de Cristos. Acestia au fost descoperiti intre ruinele orasului Rehov. Dupa parerea acestuia, ar fi vorba despre o dovada importanta a existentei unei apiculturi avansate in Tara Sfanta in perioada biblica.

     Apicultura a fost practicata pe scara larga in antichitate, mierea fiind utlizata in diferite activitati religioase, ca aliment si ca medicament, in timp ce ceara servea la fabricarea diferitelor forme si suporturi pentru scris. Albinele si apicultura au fost deasemenea reprezentate in arta antica, dar nimic comparabil cu stupii din Rehov nu a fost gasit pana acum. Acesti stupi, confectionati din paie si argila, prezinta un orificiu la una dintre extremitati, pentru a permite albinelor un flux continuu, iar la celalalt capat un capac, prin care apicultorul avea acces la fagurii de miere.

     Biblia descrie in multe randuri Israelul ca fiind « o tara unde curge lapte si miere », dar nu face nici o referire la cresterea albinelor, ci s-ar parea ca face referire la mierea produsa din curmale si smochine. Cu toate acestea, noua descoperire indica existenta unei apiculturi foarte dezvoltate in Tara Sfanta acum 3000 de ani.  « Putem vorbi despre o  industrie organizata, care facea parte dintr-o econimie organizata, intr-un oras extrem de organizat », explica  A. Mazar. Pe vremea cand stupii erau exploatati, Rehov numara aproximativ 2000 de locuitori.

     Ezra Marcus, de la Universitatea din Haifa,  specialist al lumii antice mediteraneene, si care nu a participat la aceste descoperiri aduce o lumina pretioasa in ceea ce priveste apicultura antica : « Am vazut asa ceva in reprezentarile textelor si a artei antice din Orientul Mijlociu, dar este pentru prima data cand se poate vedea cu adevarat ».

 

 

  Sursa : topchretien

Data: 2007-09-09 13:29:14
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro