» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Promovarea nediscriminarii
     (Israel) 22% din populatia israeliana este de origine araba, iar rata natalitatii printer arabi este foarte ridicata in unele regiuni. Prin urmare, in multe cazuri, scolile arabe din Israel sunt suprapopulate, in timp ce profesorii sunt foarte putini. Statul intentioeaza sa ia masuri concrete pentru a redresa situatia, in numele egalitatii drepturilor.

     Inca din anul 2001, Ministerul israelian al Educatiei si Culturii a prezentat un plan pe 5 ani in vederea refacreii infrastructurii educatiei pentru populatia araba a tarii. Planul contine un sistem modern de educatie, precum si cursuri de perfectionare a cadrelor didactice. In  plus, toate scolile vor fi dotate cu computere noi si performante, iar elevii vor putea invata in laboratoare de stiinte naturale si vor avea la dispozitie biblioteci cuprinzatoare. Aceste masuri au menirea de a ridica standardul educatiei israelienilor de origine araba si de a face fata cresterii demografice accentuate din ultimii ani in randul acestui segment de populatie. Ministerul Educatiei doreste sa le ofere tinerilor arabi sansa de a avea parte de o pregatire scolara buna, pentru a putea face fata cerintelor in vederea angajarii dupa terminarea studiilor. In multe sectoare ale economiei israeliene, arabii nu sunt reprezentati direct proportional cu numarul lor. Aceasta situatie se datoareaza nivelului mai scazut al educatiei oferite de scolile arabe fata de cele evreiesti. Astfel, arabii au de regula o pregatire educationala mult mai slaba decat tinerii iesiti de pe bancile scolilor evreiesti.

     In decursul ultimilor ani, Ministerul israelian al Educatiei si Culturii a atribuit pentru sectorul arab de invatamant fonduri de 280 de milioane de sekeli( aproximativ 50 de milioane de euro, n.red.), iar in viitorul apropiat, aceste sume vor fi suplimentate cu inca 50 de milioane de sekeli.

     Din cauza coruptiei la nivelul administratiilor regionale ale sectorului arab, fondurile primite nu au fost folosite in intregime in folosul scolilor, motiv pentru care Yuli Tamir, ministrul educatiei, a sistat temporar transferul banilor. Ea a elaborat un plan potrivit caruia fondurile destinate invatamantului arab din Israel sa fie gestionate de firme private de specialitate. De asemenea, Yuli Tamir intentioneaza sa propuna elaborarea unui nou proiect in vederea imbunatatirii infrastructurii educatiei pentru populatia israeliana de origine araba.

 

  Comentariu : Modalitatea in care Israelul se comporta cu minoritatile sale etnice este una exemplara. Am putea sa invatam cateva lucruri in acest sens de la poprul evreu. Bineinteles ca Israelul este pus intr-o situatie dificila atunci cand unii arabi abuzeaza de bunatatea acestuia si fac planuri impotriva tarii in care locuiesc. Statul evreu se confrunta in continuare cu amenintari teroriste care vin din afara granitelor sale, motiv pentru care trebuie sa vegheze atat la ce se intampla in exterior, cat si in interior. La fel stau lucrurile si cu noi, crestinii : trebuie sa ne pazim inima si sa ne aparam de atacurile potrivnicilor, dar si de cele ale anumitor oameni care se declara prieteni ai crestinilor, dar care, in ascuns, au alte intentii.

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2008-01-04 00:09:07
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro