» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Preot catolic de origine ebraica
 

     (Polonia) In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multi evrei polonezi si-au lasat copiii la familii neevreiesti. Daca unii au fost predati autoritatilor si trimisi in lagare de concentrare, altii au crescut in siguranta ca si cum ar fi fost copiii naturali ai acelor familii. Preotul catolic Romuald Jakub Weksler-Waszkinel a fost unul dintre acesti copii. Cand a aflat de originea sa evreiasca, el nu a intors spatele Bisericii, dar nici nu si-a negat identitatea proaspat descoperita.

     Romuald Jakub Weksler-Waszkinel are acum 66 de ani. El s-a nascut in anul 1943 in Polonia ocupata de nazisti. In 1966, la varsta de 23 de ani, a fost hirotonisit ca preot catolic. Cand le-a comunicat parintilor sai intentia de a intra la seminarul de preoti, tatal sau adoptiv a incercat sa il convinga sa se razgandeasca, insa la putin timp dupa aceea a murit. Dupa moartea tatalui sau, Jakub a avut unele momente de ezitare in privinta chemarii sale de a sluji in biserica, insa, in final a ales acest drum.

     Abia la 12 ani de la hirotonisire, cand era asadar in varsta de 35 de ani, Jakub a aflat ca adevaratii sai parinti erau evrei. Avusese o banuiala in acest sens, motiv pentru care a insistat ca mama sa, Emilia, sa ii spuna adevarul fara ascunzisuri. Parintii sai au fost sionisti activi, insa si-au pierdut viata in timpul ocupatiei naziste a tarii. Imediat dupa nastere, ei si-au lasat fiul in grija familiei poloneze Waszkinel. Emilia Waszkinel i-a destainuit tanarului preot ca la inceput nici nu a vrut sa il primeasca, deoarece astfel isi punea in peicol propria familie. Totusi, mama sa trupeasca, Batia Weksler, a implorat-o: “Salveaza-mi copilul in Numele lui Isus in care crezi! Poate el va creste si va deveni preot”. Pentru Jakub a fost un veritabil soc nu doar sa afle despre originea sa evreiasca, ci si de faptul ca a implinit, fara sa stie, o profetie a mamei sale pe care, din pacate, nu a avut sansa sa o cunoasca niciodata.

     Acesta nu este un caz unic. In timpul stapanirii naziste, multi evrei polonezi au incercat sa-si salveze copiii in acest fel. Totusi, cazul la care ne referim este unul fericit, deoarece multi copii au fost descoperiti, iar altii tradati de catre cei care trebuiau sa ii ajute sau chiar vanduti pe piata neagra. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, multi copii au aflat despre adevarata lor identitate de la salvatorii lor, dar nu s-au indepartat de religia catolica in care au fost crescuti. Au fost insa unii care au trecut inapoi la iudaism. Trebuie sa recunoastem ca, in ce-l priveste strict pe Romuald Jakub Weksler-Waszkinel, este cu totul neobisnuit ca un evreu sa fie in acelasi timp preot si profesor la Universitatea Catolica din Lublin.

     De cand Jakub a aflat despre originea sa evreiasca au trecut trei decenii. El a petrecut multi ani in cautarea propriei sale identitati, facandu-si numeroase procese de constiinta. In final a ajuns la urmatoarea concluzie: “A crede cu adevarat in Domnul Isus Cristos si in Cuvantul Lui inseama, printre altele, si a-i iubi pe evrei. Mantuitorul meu nu m-a tradat niciodata, astfel incat nici eu nu Il voi trada pe El”. Marele rabin al Poloniei, rabi Michael Sudrich, a adaugat: “Parintele Waszkinel este sincer si loial originii sale evreiesti, dar cu toate acestea nu a intors spatele Bisericii Catolice”.

     Romuald Jakub Weksler-Waszkinel l-a intalnit in Israel pe fratele tatalui sau, ocazie cu care a vazut pentru prima data o fotografie cu parintii sai naturali. Cand s-a hotarat sa mearga in Tara Sfanta pentru a-si cerceta mai profund radacinile evreiesti, s-a confrutat dintr-o data cu o alta dilema: sa ceara viza de intrare in calitate de cetatean polonez sau sa apeleze la legea reintoarcerii care le ofera automat cetatenie tuturor evreilor? In final, si in aceasta privinta a ajuns la un compromis, preotul evreu primind o viza temporara de rezident pentru doi ani. Prin aceasta decizie, lui Jakub i-a fost recunoscuta identitatea evreiasca, dar totusi nu i s-a acordat automat cetatenia, ci doar un drept temporar de sedere in Tara Sfanta. Parintele Weskler-Waszkinel se gandeste momentan daca sa isi foloseasca timpul in Israel pentru voluntariat, ca martor la Muzeul comemorativ israelian al Holocaustului Yad Vashem.

 

  Pentru a afla mai multe amanunte referitoare la soarta copiilor evrei din timpul Holocaustului, puteti accesa urmatoarea adresa de internet:

    www.yadvashem.org/education/yomEn2009/index.asp

 

   Sursa: revista Stiri din Israel

     

Data: 2009-10-23 01:03:37
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro