» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Pneumonia, prima cauza a mortalitatii infantile in Africa

  

 (Africa) Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) a fost felicitata pentru  rezultatele obtinute in lupta contra rujeolei, lupta castigata cu ajutorul campaniilor de vaccinare din Africa subsahariana, regiune lovita in egala masura de complicatiile acestei boli, si anume de pneumonie. Aceasta este prima cauza a deceselor la copiii cu varsta de pana la 5 ani.Totusi  vaccinarea ramane in continuare o arma eficace.

   Saptamana trecuta, OMS a anuntat faptul ca a reusit sa reduca cu 60% numarul de decese legate de rujeola. Aceasta victorie obtinuta datorita campaniei de vaccinare sistematica, ii face optimisti in ceea ce priveste lupta contra pneumoniei, maladie ce pune in pericol viata a sute de mii de copii, in cea mai mare parte a lor din Africa subsahariana.

   In 2004, aceasta boala a ucis peste un milion de copii sub 5 ani( mai mult decat a facut-o SIDA si paludismul la un loc), Nigeria si Etiopia inregistrand un numar record, riscul cel mai ridicat fiind la copiii sub 1 an.

   S-a constatat faptul  ca alaptatul si vaccinarea sunt doua mijloace eficace de prevenire a acestei maladii. Malnutritia, si mediul de viata cresc riscul imbolnavirilor la copii. In tarile in curs de dezvoltare, doar 1/3 dintre sugari sunt alaptati de la san pana la varsta de 6 luni, din considerente culturale sau sociale. Acesta este combinat in multe familii cu alt tip de lapte, sau chiar cu apa. Familiie cu probleme de acest gen sunt familii sarace, obligate sa traiasca in spatii restranse, ceea ce favorizeaza si mai mult evolutia bolii. De asemenea fumul de tigara si poluarea din interior afecteaza si mai mult dezvoltarea maladiei. Copiii bonavi de SIDA, paludism sau cei care au probleme cu Zinc-ul sunt cei mai predispusi in a contacta aceasta boala.

   Pe langa alaptare, vaccinarea ramane cel mai bun mijloc de prevenire a expansiuni maladiei pe continentul african, unde doar 41% dintre copiii afectati sunt prezentati unor cadre medicale pentru a primi ingrijire speciala.

   La Brazzaville(Congo) a avut loc saptamana trecuta o intalnire a OMS, cu scopul de a sensibiliza tarile africane in lupta contra acestei maladii, folosind campanii de vaccinare, aceste tari primind totodata fonduri pentru achizitionarea de medicamente.

Sursa: www.topchretien.com

 

Data: 2007-01-28 02:21:47
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro