» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Papa incurajeaza tinerii
 

     (Italia) Benedict al XVI-lea a sarbatorit duminica 2 septembrie o mesa in aer liber in fata a 500.000 de tineri reuniti in sanctuarul din Loreto, in cea de-a doua zi a pelerinajului.

     « Nu urmati calea orgoliului, ci cea a umilintei,(…) O umilinta care nu este un drum al renuntarii, ci unul al curajului(…), care rezulta dintr-o victorie a dragostei asupra egoismului si a harului asupra pacatului ». Celor 500.000 de tineri catolici participanti la « Agora tineretului italian », Benedict al XVI-lea le-a lansat un apel entuziast si exigent.

     Conferinta episcopilor italieni a ales acest sanctuar din Loreto, centrul Italiei, pentru a gazdui in aceste  doua zile intalnirea dintre papa si tineret. Papa a vazut aceasta ocazie ca fiind una de reabilitare a umilintei Mariei, aceasta umlinta « la care ne invita Scripturile », si care pare a fi o provocare pentru « cultura si sensibilitatea unui om contemporan ».

     « Cel umil este perceput ca si unul care renunta, este invins si care nu are nimic de spus », ori din contra, umilinta este in ochii lui Benedict al XVI-lea  nu doar « o mare virtute umana », dar este chiar « felul de a actiona a lui Dumnezeu ».

     Tinerilor italieni dornici « sa-L urmeze pe Cristos », papa vizibil in forma si bucuros de aceasta intalnire, le-a trasat drumul, insotit de ropote de aplauze :  « Fiti vigilenti ! Fiti critici ! Sa nu va fie teama sa preferati vocile « alternative » aratate de o dragoste adevarata :un stil de viata sobru si solidar, relatii sincere si curate, un angajament sincer pentru studii si pentru munca, un interes profund pentru binele comun. Sa nu va fie teama sa fiti diferiti si sa fiti critici, in ceea ce priveste ce este pierdut sau demodat : generatia voastra, dar de asemenea adultii si in mod particular cei care par a fi departe de mentalitatea si valorile Evangheliei, au mare nevoie de a vedea pe cineva care sa indrazneasca sa traiasca dupa modelul umanitatii depline manifestate de catre Isus Cristos ».

     La fel de apreciata a fost si incurajarea ecologista de a respecta « echilibrele delicate ale naturii », de a crea din nou « o alianta puternica intre om si planeta ». Sambata, 1 septembrie, Biserica Italiana a celebrat prima editie a « Zilei anuale a mediului inconjurator ». Ca simbol al acestui angajament, fiecare pelerin a primit la sosire o plasuta continand o carte de rugaciuni confectionata din hartie reciclata, precum si saci menajeri biodegradabili. In ceea ce priveste prelata ce acopera podium-ul, aceasta a fost confectionata din fibre reciclabile.

     Biserica Italiana (parohiile si diocezele) si miscarile asociate au facut in orice caz dovada unei capacitati mari de mobilizare : 300.000 de tineri au fost prezenti sambata seara la o intrunire de rugaciune, in timpul careia, papa a raspuns intrebarilor si marturiilor tinerilor.  « Lumea trebuie sa se schimbe, dar aceasta este misiunea tineretului de a o schimba. Nu trebuie sa va fie frica sa visati cu ochii deschisi la proiecte mari…Niciunul dintre voi nu trebuie sa se simta marginalizat, nici o viata nu este fara importanta si toate au un sens. Voi toti sunteti cu adevarat importanti si sunteti protagonisti, pentru ca sunteti centrul dragostei lui Dumnezeu ». Cea mai mare parte dintre tineri a petrecut noaptea la lumina stelelor, sau intr-un cort.

     Duminica, dupa mesa, tinerii au impartasit cu papa rugaciunea Angelus. Benedict al XVI-lea a propus o meditatie despre rolurile « agorei », locul unde a avut loc intrunirea , si « casa », ca cea a fecioarei de la Loreto : « Locul este imens, deschis, un loc unde intram si iesim, un loc de dialog, de confruntare. Casa dimpotriva este un loc de reculegere si de liniste interioara, unde Cuvantul poate fi primit in profunzime. Pentru a-l aduce acolo pe Dumnezeu avem nevoie mai intai de interioritatea casei, la fel ca si Maria cu ocazia vestii primite. Casa este de asemenea un loc deschis lumii si vietii ».

 

Anne-Benedicte Hoffner

 

  Sursa : topchretien

    

Data: 2007-09-06 07:42:22
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro