» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Micropraful poate fi de mare ajutor
 

     Nu doar cei afectati isi amintesc de uraganul « Katrina », care in luna august a anului 2005 a provocat in Statele Unite ale Americii distrugeri materiale covarsioare, cauzand in plus moartea a numerosi oameni. Un cercetator israelian a incercat sa gaseasca o solutie pentru a reduce furia tornadelor.

     Prof. Daniel Rosenfeld de la Universitatea Ebraica din Ierusalim este cunoscut ca specialist in tornade si peste granitele Israelului. In urma uneia dintre cele mai puternice tornade din ultimii ani, el a cautat o solutie de a reduce forta acestor fenomene climaterice extreme, cu scopul de a minimaliza pagubele provocate. Prof. Rosenfeld a analizat empiric situatia, ajungand insa la un rezultat uimitor.

     Cercatatorul israelian este convins de faptul ca forta distrugatoare a tornadelor poate fi redusa prin introducerea unei anumite cantitati de micropraf in interiorul acestora. Dupa parerea sa, micropraful poate avea un efect extraordinar, slabind chiar si cele mai puternice tornade. Daca in straturile de jos ale uraganului « Katrina » s-ar fi imprastiat un astfel de micropraf, puterea vantului ar fi fost redusa cu cel putin 25%. In afara de aceasta, pe baza studiilor sale, prof. Rosenfeld presupune ca tornada si-ar fi modificat si directia, astfel incat pagubele ar fi fost mult mai reduse. Printre statele americane afectate de acest uragan s-au numarat Florida, Louisiana, Mississippi, Alabama si Georgia. Distrugerile din zona New Orleans au fost deosebit de grave. In urma furtunii, 1800 de oameni si-au pierdut viata, iar pagubele materiale s-au ridicat la aproximativ 81 de miliarde de dolari americani!

     Prof. Rosenfeld si-a prezentat rezultatul cercetarilor in cadrul unei conferinte europene a specialistilor in fenomene climaterice extreme, conferinta ce a avut loc la Trieste, Italia. Concluziile sale au starnit valva in cercurile de specialitate.  Daniel Rosenfeld le-a prezentat colegilor sai observatiile legate de norii de praf de deasupra Africii si le-a dovedit ca acesti nori de praf contribuie masiv la diminuarea formarii de furtuni puternice deasupra Atlanticului, furtuni asemanatoare uraganului Katrina. In plus, el a realizat simulari digitale care indica efectul introducerii microprafului in interiorul tornadei. Prin urmare, se reduce formarea de ploi si in acelasi timp se evita scaderea brusca a temperaturilor, astfel incat, in acest mod furtuna este lipsita de sursele sale de energie.

     Prof. Rosenfeld este de parere ca sunt necesare cinci pana la zece avioane mari de transport pentru a introduce 200 de tone de micropraf in interiorul unei tornade, adica exact cantitatea ce ar fi fost necesara pentru slabirea uraganului Katrina. Micropraful este atat de minuscul, incat lasa mai degraba impresia unui nor de fum. Avioanele ar libera praful la mai multe sute de kilometri de ochiul tornadei, deoarece evident nu s-ar putea apropia de ea din cauza puterii enorme a vantului.

     Si guvernul american a avut o idee asemanatoare in anii ’60. “Atunci insa s-au facut cateva calcule gresite, a spus prof. Rosenfeld. In plus, astazi avem cu totul alte posibilitati tehnologice. Am facut noi calcule si am corectat cateva din greselile de odinioara pe baza cunostintelor actuale. Pentru aceasta, pe langa simularile pe computer am folosit si imagini din satelit”, a explicat el in continuare.

 

Mai multe despre cercetarile Institutului pentru geo-stiinte la: http://earth.huji.ac.il/index.asp

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2008-02-01 00:18:47
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro