» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Iosefus Flavius avea dreptate
 

     (Israel) Istoricul evreu Joseph ben Mathitjahu, cunoscut sub numele de Iosefus Flavius, a scris despre distrugerea celui de-al doilea Templu. Acum, in urma sapaturilor, arheologii au gasit dovezi in sprijinul relatarii lui.

     « Intre timp, soldatii dadusera foc portilor Sanctuarului. Topindu-se, argintul a deschis repede drumul flacarilor spre lemnarie; de-acolo, ele s-au raspandit val-vartej si au cuprins porticurile…In timp ce flacarile ardeau in valvataie, constientizand proportia nenorocirii si a distrugerii, evreii au scos un strigat puternic…In acest mod a fost distrus Templul…in flacari ». Iosefus Flavius a relatat acest eveniment in Istoria razboiului iudeu impotriva romanilor, cartea a V-a, capitolul 4. In capitolul 9 se spune : « Deoarece soldatii obosisera dupa un timp sa rapuna oameni si foarte multi supravietuitori din randurile iudeilor inca mai ieseau la iveala, Titus a dat ordin sa fie ucisi numai cei inarmati sau cei care opuneau rezistanta…Pe langa categoriile destinate pieirii…soldatii mai ucideau si batranii si nevolnicii…Numarul total al celor care au fost luati prizonieri pe parcursul intregului razboi a fost de 97.000, iar numarul celor care au murit in timpul asediului se ridica la 1,1 milioane ».

     Iosefus Flavius descrie detaliat distrugerile pe care le-au provocat soldatii romani cand au mers din casa in casa pentru a-i ucide pe locuitorii evrei ai orasului Ierusalim. Istorisirea lui a fost acum dovedita de sapaturile din vechea cetate a lui David, unde s-a gasit o strada care dateaza din perioada distrugerii celui de-al doilea Templu. Conform arheologilor israelieni Ronny Reich si Eli Sukrun, pelerinii evrei foloseau aceasta strada in primul rand pentru a ajunge la Templu. De aici incepeau urcusul, dupa ce se spalau ritualic la mikve (Iazul Siloam). Pana acum, arheologii au degajat aproximativ 30 de metri de strada lunga de 600 de metri. Sub aceasta au descoperit un canal colector, cu resturi de oale de bucatarie, vase si monede. Aceste monede provin din perioada revoltei evreilor impotriva romanilor. In plus, arheologii au gasit peste tot urme de acte de violenta, ceea ce dovedeste acuratetea relatarii lui Iosefus Flavius.

     Traseul strazii antice se desfasoara sub casele locuitorilor musulmani ai Ierusalimului de astazi. Sukrun a explicat cat de important ar fi din punct de vedere arheologic ca strada sa fie scoasa in intregime la lumina. Din acest motiv,  Autoritatea Israeliana pentru Antichitati a decis imediat efectuarea de sapaturi sub aceste case, fara a le afecta structura de rezistenta.

 

     Comentariu : Daca arheologii israelieni au gasit dovezi ale veridicitatii relatarilor lui Iosefus Flavius, atunci se confirma in acelasi timp si ca Isus Cristos a trait in Israel. Acest istoric a scris un pasaj foarte interesant despre Isus Cristos : « In aceasta perioada a trait Isus, un om intelept, daca poate intr-adevar fi numit om. El a fost autorul unor fapte cu totul incredibile si invatatorul tuturor oamenilor care acceptau cu bucurie adevarul. Astfel, El a atras la Sine multi evrei si de asemenea pe multi dintre neamuri. Fara indoiala El a fost Mesia pe care Il asteptau iudeii si, cu toate ca Pilat l-a condamnat la moarte pe cruce, la initiativa liderilor poporului nostru, discipolii Lui I-au fost fideli si in continuare. El a aparut din nou viu in a treia zi, dupa cum au vestit mai dinainte( impreuna cu mii de alte prorocii minunate) profetii trimisi de Dumnezeu. Si astazi mai exista poporul crestinilor, care se numesc dupa El ».

     Istoricii sunt de parere ca Iosefus Flavius nu a fost neaparat un prieten al crestinismului, detaliu care face cu atat mai credibila si mai semnificativa relatarea lui despre Isus Cristos. Fie ca prin ea multi evrei sa ajunga la Isus Cristos, Mesia lui Israel si al intregii lumi !

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2007-08-03 06:25:34
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro