» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Inventie israeliana
 

     (Israel) Glaucomul (cresterea tensiunii intraoculare, n.red) poate duce la orbire daca nu este tratat corespunzator, la timp. O firma israeliana a contribuit recent la simplificarea tratamentului pescris pentru aceasta boala.

     Majoritatea pacientilor care sufera de glaucom au varsta mai mare de 40 de ani, iar aceasta boala apare de regula in urma diabetului.

     Interventia chirurgicala necesara pentru tratare trebuie sa aiba loc la momentul oportun, deoarece, daca se face prea tarziu, pacientul poate orbi. In medicina moderna se folosesc mai multe procedee complicate de operatie, dar acestea au sanse mici de succes, mai ales in tarile cu o economie slaba si un nivel de trai precar, unde nu exista suficienti medici calificati in acest domeniu. In 2000, in intreaga lume erau inregistrati mai mult de 67 de milioane de pacienti care sufereau de glaucom.

     Compania israeliana « IOPtima » a incercat sa rezolve aceasta problema printr-un nou procedeu de operatie cu laser. Astfel “OT134”  se bazeaza pe tehnologia laserului cu CO2 si functioneaza in mod asemanator cu cel utilizat in tratarea bolilor de piele. Prin acest procedeu, firma israeliana sustine ca si un medic neexperimentat poate realiza o operatie de glaucom.

     In medicina oculara, anomaliile fizice nu erau tratate cu laser. Joshu Degani, managerul “IOPtima” a declarat ca idea unei astfel de utilizari a laserului i-a apartinut prof. Ehud Assia, directorul Clinicii oftalmologice a Spitalului Meir.

     Glaucomul apare in urma exercitarii unei presiuni interne puternice asupra ochiului. Secretia lacrimala, clara, nu mai functioneaza corect. Presiunea creste constant, astfel ca, in timp, nervul optic este afectat. Putini medici oftalmologi pot rezolva aceasta problema. Deoarece chiar si cea mai mica greseala survenita in timpul operatiei este suficienta pentru a agrava starea ochiului, datorita noii tehnologii cu laser pusa la punct de “IOPtima”, astfel de riscuri vor fi total excluse.

     Procedeul a starnit un interes enorm in cercurile de specialitate. Primele serii de teste clinice au avut deja loc si in curand se vor desfasura astfel de teste si in SUA, Canada si Europa. Exista certitudinea ca acest procedeu - foarte ieftin de altfel-  va revolutiona oftalmologia. Riscul este diminuat considerabil si glaucomul va putea fi operat la scara larga, in special in tarile sarace ale lumii, pentru a feri de orbire milioane de oameni.

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

    

Data: 2007-11-30 06:00:09
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro