» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Interviu cu inventatorul stick-ului USB
 

     (Israel) Astazi transferul sau stocarea unor mari cantitati de date nu mai poate fi imaginata fara stick-ul USB. In noiembrie anul trecut, Ulrich Sahm a realizat un interviu cu inventatorul acestei unitati externe de memorie.

     In timp ce ne invita in biroul sau situat intr-o cladire moderna de birouri din mijlocul unei campii de langa Kfar Saba, la nord-est de Tel-Aviv, Dov Moran ne impresioneaza prin simplitatea sa. Israelianul in varsta de 53 de ani bea cafea dintr-un pahar de unica folosinta si vorbeste degajat, fara a lasa impresia ca se considera superior celor din jurul sau. Pe biroul sau se afla mai multe dispozitive electronice pe care nu am reusit sa le identificam. Am auzit totusi despre celularul sau “Modu”, despre care se spune ca va revolutiona telefonia mobila atunci cand va fi lansat. Barbatul stie ca orice jurnalist nu se multumeste doar cu datele tehnice ale unui produs, ci vrea sa afle amanunte si despre persoana care l-a creat. Noi stim doar ca, de la scoaterea sa pe piata, stick-ul USB s-a vandut in milioane de exemplare. Dov Moran si-a vandut in urma cu doi ani firma” M-Systems” catre “SanDisk Corporation”, pentru suma de 1,6 miliarde de dolari. Intrebat daca este un geniu, Dov Moran raspunde:” Exista multe genii. Noi, israelienii, avem un coeficient ridicat de inteligenta datorita traditiei studiului Talmudului. Studiul este o componenta importanta a culturii noastre”.

     Moran, tata a patru copii, nu este un evreu religios. Visul mamei sale a fost ca el sa devina inginer, pentru a duce o viata linistita, de aceea pentru el bogatia a fost mereu pe locul doi:” Trebuia sa invat ceva pentru a-mi croi un drum in viata, nu neaparat pentru a strange bani”. Israelienii sunt recunoscuti pentru puterea lor de a supravietui:” In ultimii 2000 de ani, evreii au fost expusi multor persecutii, dar au fost suficient de intelepti pentru a gasi cai de salvare”. Si familia sa a fost afectata de Holocaust. Parintii lui au fugit din Polonia in Rusia, dar acolo au fost deportati in Siberia.

     Dov Moran a fost recrutat in armata dupa Razboiul de Yom Kippur. Timp de un an a activat in cadrul unitatilor blindate, dar si-a intrerupt serviciul militar pentru a studia la Facultatea Technion din Haifa. Rezervistii sunt scutiti de armata si isi platesc singuri studiile, lucrand cu jumatate de norma la restaurante sau hoteluri. Cand s-a intors in armata, Moran a fost repartizat la marina, unde a inventat mai multe aparate de codificare, devenind rapid seful departamentului de informatica.

     Intrebat cum a reusit sa inventeze stick-ul USB, Moran a raspuns:” Nu sunt un Einstein sa descopar ceva din nimic. Ceea ce am realizat a fost din necesitate. In 1998 am calatorit la New York, iar in timpul zborului am lucrat la prezentarea pe care urma sa o am. Din cauza ca nu am inchis bine laptopul, bateria s-a descarcat si nu am putut sa il repornesc. Un prieten mi-a oferit laptopul sau, dar intreaga mea prezentare se afla in computerul care nu functiona. Atunci mi-am dorit sa fi avut posibilitatea sa stochez toate datele pe o unitate mobila pentru a putea lucra pe orice computer. Intrarea USB era cea mai potrivita pentru realizarea unui astfel de dispozitiv. De atunci am inceput sa lucrez la ideea mea. Nu a fost vorba despre o iluminare, ci doar de nevoia de a rezolva o problema”. Moran nu s-a dat batut pana cand a realizat faimosul stick USB si a devenit multimilionar.

     Si ideea pentru celularul “Modu” a aparut tot dintr-o necesitate. Moran isi citeste e-mailurile cu ajutorul telefonului mobil, pe drumul de la masina spre birou. Celularul este pentru el un rau necesar, care il stanjeneste insa cand alearga sau cand merge pe bicicleta. “Vreau un telefon cu un ecran mare si cu greutatea unei pene”.

            Moran si-a explicat secretul succesului prin capacitatea sa de a defini o necesitate si de a cauta cea mai buna rezolvare pentru aceasta, dar este convins ca daca nu ar fi inventat stick-ul USB, ar fi facut-o altii.” Cand faci o inventie, trebuie sa te grabesti sa o brevetezi, deoarece in Israel tariesc cei mai multi inventatori”. L-am intrebat pe Dov Moran de ce crede ca Israelul, o tara atat de mica, se afla totusi pe primul loc in lume in ceea ce priveste inventiile brevetate. “ Tara noastra este inconjurata de inamici care ataca in permanenta. Cei din generatia mea au fost crescuti de niste oameni care au supravietuit multor persecutii. Am fost educati sa ne luptam pentru supravietuire. Si serviciul militar joaca un rol decisiv in acest sens. La 19 ani, un evreu comanda o trupa de soldati pe care ii duce fie la moarte, fie la victorie. Arabii, dar si celelalte natiuni nu lupta insa pentru supravietuire.

     Iata ce ne-a raspuns Moran cand l-am intrebat daca oamenii cu initiativa sunt individualisti:” Ca si comunitate, noi, evreii, suntem o catastrofa, deoarece fiecare trage in alta directie. Daca toti evreii ar fi inchisi intr-un stup de albine, niciodata nu ar iesi miere de acolo”.

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2009-01-24 07:14:44
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro