» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Internet caser
 

     (Israel) De curand exista pe internet un motor de cautare pur evreiesc. Acesta a fost creat de Yossi Mor-Josef, un specialist ultraortodox in computere, si este disponibil deocamdata in limba ebraica.

     « Din cauza dimensiunilor uriase ale internetului, nu putem sa alcatuim o lista neagra a paginilor web prin care sa excludem imaginile pornografice si violente. Din acest motiv noi lucram cu o lista alba », a relatat Mor-Josef, adaugand ca pana acum au fost filtrate in total 7000 de pagini web, pe care el le considera « ireprosabile ». Motorul sau de cautare (« JGOG »- pe a carui sigla litera « O » este prezentata ca o stea a lui David) ia in calcul numai acele portale considerate « curate ». Pentru ca o pagina web sa poata aparea ca rezultat al cautarii prin « JGOG », aceasta trebuie obligatoriu sa nu aiba un continut imoral si nici sa nu intre in contradictie cu spiritul ultraortodox evreiesc. Deocamdata se lucreaza intens la filtrarea paginilor web, pentru ca « JGOG » sa poata afisa cat mai multe rezultate. Exista suficient de multi utilizatori care ar vrea ca paginile web proprii sa fie incluse in baza de date a « JGOG », insa pentru aceasta trebuie sa treaca printr-o verificare stricta. Toti utilizatorii sunt indemnati sa anunte administratorii motorului de cautare daca descopera continuturi imorale in paginile pe care le acceseaza prin intermediul « JGOG ».

     Din cauza cenzurii dure, chiar si in cazul unor cuvinte-cheie tipic evreiesti, pe « JGOG» apare doar un mic procent din totalul paginilor oferite, de exemplu de « Google ». Un prim sondaj de opinie arata ca prin « JGOG » sunt accesate in special portale care prezinta cultura evreiasca. Avand in vedere faptul ca multi specialisti israelieni in computere au devenit faimosi in urma inovatiilor lor (cum ar fi de exemplu cazul realizatorilor programelor « Vocaltech » sau « ICQ »), este posibil ca si « religiosul » motor evreiesc de cautare sa aiba succes.

 Mai multe informatii la: www.jgog.net (disponibil doar in limba ebraica)

  Sursa :  revista Stiri din Israel

Data: 2007-10-21 06:32:40
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro