» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Importanta cunoasterii limbilor straine
 

     (Israel) Tot mai multi angajatori cauta personal capabil sa comunice in diferite limbi straine. Un studiu israelian a dovedit recent o legatura intre stapanirea mai multor limbi si prospetimea intelectuala la o varsta inaintata. Se pare ca exercitiul comunicarii in diferite limbi contribuie la dezvoltarea capacitatii intelectuale.

     Dr. Gitit Kaves, de la Institutul Herczeg pentru cercetarea procesului de imbatranire din cadrul Universitatii din Tel Aviv, impreuna cu alti trei colegi, a inaintat un raport in care a prezentat concluziile cercetarilor efectuate pe parcursul mai multor ani. Dr. Kaves sustine ca, atunci cand ajung la o varsta mai inaintata, persoanele care au invatat in copilarie o a doua sau chiar o a treia limba au parte de o mai buna protectie a creierului in fata fenomenului de degradare a materiei cenusii, fenomen cauzat de inaintarea in varsta.

     Studiul acesta a inceput in anul 1989. Prima faza a lui a constat in intervievarea persoanelor avand varste cuprinse intre 75 si 95 de ani. In fisa fiecarui participant au fost trecute informatii legate de cate limbi vorbeste acesta, care dintre ele este limba materna, care este cea pe care o stapaneste cel mai bine si cand si in cat timp a invatat aceste limbi. S-a facut apoi o comparatie intre grupele de persoane care vorbesc doua si cele care vorbesc trei limbi. O prima concluzie a studiului a fost aceea ca, cu cat o persoana vorbeste mai multe limbi, cu atat aceasta are capacitatile cognitive mai mari. Numarul de limbi vorbite pare sa influenteze mai degraba vitalitatea creierului decat nivelul de cultura. Astfel se poate spune ca persoanele in varsta care vorbesc mai multe limbi au capacitati intelectuale mai mari, avand astfel sanse mai ridicate de a ramane sanatoase din punct de vedere mintal si la batranete.

     Cercetatoarea israeliana a explicat faptul ca nu exista o legatura intre limbile vorbite si nivelul de cultura al unei persoane. Ea a mai declarat in cadrul unui articol din revista de specialitate Psychology and Aging (Psihologia si imbatranirea, n.trad.): “Am descoperit ca vorbirea mai multor limbi are un efect pozitiv asupra dezvoltarii capacitatii intelectuale ale unei persoane, chiar daca aceasta nu a avut parte de o educatie aleasa”.

     Rezultatele cercetarii dr. Kaves au adus astfel din nou in prim-plan discutiile legate de importanta studierii cat mai multo limbi straine inca din clasele primare. Cercetatoarea israeliana a mai declarat: “ Invatarea unei limbi straine nu prezinta nici un dezavantaj, din contra: mai multe limbi vorbite inseamna mai multe oportunitati, chiar daca persoana respectiva este mai in varsta. Ele ne sunt de folos pentru a ne pastra sanatatea mintala si pentru a ne ajuta sa ne adaptam mai usor la schimbarile din jurul nostru”.

     In acelasi timp, cercetatoarea de la Universitatea din Tel Aviv a subliniat ca exista inca numeroase aspecte care mai trebuie studiate in acest domeniu. Astfel, de exemplu, ar trebui sa se afle raspunsul la intrebarea daca prin invatarea si vorbirea unei noi limbi se creeaza legaturi neurologice suplimentare in creier. “ Bineinteles ca doar cunoasterea limbilor straine nu garanteaza luciditatea la batranete, a completat dr. Kaves. Nu exista pur si simplu o reteta sigura pentru a ramane mereu in forma din punct de vedere intelectual. La aceasta contribuie mai multi factori, dar pot spune ca o a doua sau chiar o a treia limba ajuta foarte mult la marirea capacitatii intelectuale, ceea ce poate intarzia semnificativ degradarea materiei cenusii”.

 

Pagina de internet a Universitatii din Tel Aviv: www.tau.ac.il

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

 

Data: 2008-10-02 05:24:44
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro