» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Ierusalimul modern
 

     (Israel) Ierusalimul se afla in centrul intereselor omenirii. In multe cazuri, disputele politice intre cele mai puternice state ale lumii apar in urma discutiilor pe marginea statutului acestui oras, cu precadere pe marginea stabilirii fie a unei suveranitati evreiesti, fie a uneia palestiniene.

     Teritoriul administrativ al Ierusalimului este considerabil mai mare decat cel al oraselor Tel Aviv si Haifa luate impreuna. In prezent, suprafata totala este de 126,4 km2. Pana la Razboiul de Sase zile din anul 1967, aceasta regiune cuprindfea doar 38,1 km2.

     In oras exista nu mai putin de 1578 de parcuri publice de diferite marimi, care ocupa in total aproximativ 50 km2. Ierusalimul dispune de 1320 km de strazi. Cea mai mare dintre acestea este o autostrada – numita dupa Menachem Begin – care leaga nordul orasului de cartierele de locuinte din sud si care are o lungime de peste sapte kilometri. La polul opus, cea mai scurta strada a orasului are o lungime de exact 11 metri.

     In Ierusalim exista peste 2000 de situri arheologice, 60 de muzee si peste 70 de hoteluri, cu un total de 9000 de camere. Anual, in capitala Israelului au loc mai mult de 30 de festivaluri si alte manifestari culturale si artistice de mare amploare.

     Rezolutia nr.181 a Organizatiei natiunilor Unite din 29 noiembrie 1947 a dispus internationalizarea Ierusalimului sub patronajul forului international. Acest nou statut al Ierusalimului a insemnat ca orasul sfant nu era subordonat nici dominatiei israeliene, nici celei palestiniene. In decembrie 1949, primul ministru israelian david Ben Gurion a hotarat ca Ierusalimul sa devina capitala statului Israel.

     In prezent, in Israel traiesc 79 de oameni care poarta prenumele Ierusalim. Noua dintre acestia locuiesc chiar in orasul dupa care au fost numiti.

    Pagina de internet a administratiei orasului Ierusalim :

   http://www.jerusalem.muni.il/jer_main/defaultnew.asp?lng=2

 

    Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2008-01-07 17:26:03
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro