» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Harfa lui David este reconstruita
 

      (Israel) Intr-un mic mosav de langa Ierusalim, Micha Harari, un evreu nascut in SUA si care traieste de mai multi ani in Israel, lucreaza asiduu la reconstruirea harfei imparatului David.

     Scopul fabricarii acestui vechi instrument muzical este acela de a fi folosit in slujbele din cel de-al treilea Templu. Harari este unul dintre putinii specialisti din intreaga lume-singurul din Israel- care inca fabrica harfe potrivit indicatiilor biblice.

     Construirea de harfe este o lucrare ceruta insistent de Institutul Templului din Ierusalim. De peste 20 de ani, acest Institut depune eforturi sustinute pentru a reconstrui uneltele si instrumentele folosite in cadrul slujbelor de inchinare din Templu. Unii preoti din semintia lui Levi cantau in Templu cu vocea si harfa. In Halaha se gasesc informatii exacte despre cum era realizata harfa legendara a imparatului David.

     Institutul Templului a prezentat proiectul de realizare a acestei harfe dupa studierea tuturor scrierilor ramase, in care este indicat de exemplu si din ce lemn trebuie sa fie construit instrumentul. In limba ebraica, instrumentul imparatului David este numit vioara, dar planurile de construire indica mai degraba o harfa, fiind vorba de un instrument cu coarde si cu un cardu de lemn. Conform informatiilor de care dispune Institutul Templului, aceasta trebuia sa fie inalta de 1,7metri si lata de 1 metru. Prin ciupire, cele 10 coarde produceau un « sunet divin », care se apropia foarte mult de sunetul unei harfe moderne.

     Harfa este un instrument raspandit in intreaga lume. Cele mai documentate referinte provin din anul 4000 i.Cr. din Mesopotamia. Primele imagini cu harfe au aparut tot in Egipt si Mesopotamia, aproximativ in anul 2400 i.Cr.

     Harfa este unul din cele 93 de obiecte de cult care sunt amintite in Tora si care sunt considerate a fi componente importante ale inchinarii in slujbele religioase din cadrul Templului. Majoritatea acestora erau construite din aur, argint sau cupru. Pana acum s-a reusit reconstruirea a aproximativ 70 din aceste obiecte de cult, dintre care amintim : menora, « masa de lemn de salcam » (Exod 25,23), altarul pentru jertfe, diferite articole de imbracaminte etc. In plus, Institutul Templului pregateste artisti din semintia lui Levi pentru a canta la intrumentele muzicale corespunzatoare cand cel de-al treilea Templu va fi in sfarsit ridicat.

 

  Mai multe informatii despre istoria harfei la : www.dendlon.de/Harfe.html (site disponibil in limba germana)

 

  Sursa : revosta Stiri din Israel

Data: 2007-11-27 07:55:53
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro