» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Energie solara si in zilele innorate
 

  (Israel) Energia solara este tot mai des folosita, ea nefiind deloc daunatoare mediului inconjurator. Aceasta are insa un dezavantaj : este dependenta de conditiile atmosferice. O firma israeliana incearca acum sa rezolve aceasta problema.

     Firma « EDIG  Solar » a fost infiintata in 1971 si este specializata in produse electromagnetice. In ultimul timp, activitatea firmei s-a concentrat tot mai mult asupra energiei solare. In ciuda instabilitatii sale, reprezentantii firmei « EDIG Solar » considera ca energia solara este o afacere de viitor. In acest scop, cercetatorii din cadrul companiei lucreaza la obtinerea unor solutii mixte, ceea ce presupune si folosirea surselor traditionale de energie, insa cu participarea energiei solare exploatate la maxim.

     Aceste sisteme hibrid trebuie sa fie concepute in asa fel incat intr-o zi innorata sa se treaca automat de la energia solara la o alta sursa de energie. Dr. Pinchas Doron, directorul departamentului de cercetare de la « EDIG Solaris », a declarat : « Sistemul nostru are o structura modulara si poate fi extins pe baza volumului de curent folosit, fiind flexibil in ce priveste utilizarea diferitelor surse alternative de energie. Daca pentru un timp nu se poate acumula energie solara, pot fi folosite alte surse de energie, cum ar fi biodieselul, gazul metan sau curentul electric obtinut din surse traditionale ».

     Ideea combinarii surselor de energie are la baza studiile prof.Jacob Karni, directorul Centrului pentru Cercetarea Energiei din cadrul Institutului Weizmann din Rehovot. Si el considera ca energia solara poate fi utilizata la maxim daca se combina mai multe solutii de energie. Daca un consumator calculeaza ca, din 365 de zile, in aproximativ 90 nu poate folosi energie solara din cauza conditiilor meteorologice, atunci nu isi va instala un sistem solar, deoarece acesta este scump si nu merita investitia. Daca insa consumatorul are la dispozitie un sistem combinat, care este avantajos si din punct de vedere al costurilor si care functioneaza sigur, expertii considera ca va avea multe beneficii. Totusi, dr. Doron a declarat ca astfel de sisteme nu sunt rentabile peste tot, motiv pentru care firma planuieste sa isi comercializeze produsele in special in sudul SUA, in Spania, in Italia si in unele regiuni din Asia de est.

     Deocamdata firma dispunede o baza de cercetare in Nanjing, China. Aici se lucreaza la perfectionarea unui convertor al surselor de energie, constand intr-un accumulator cu celule solare combinat cu turbine pe gaz.In afara punerii in functiune a unor instalatii ultramoderne, se planuieste si construirea unei baze de cercetare asemanatoare in Desertul Arava.

     In ziua de astazi, energia solara este vazuta ca o solutie pentru reducerea gradului de poluare a mediului inconjurator. Abraham Israeli a activat ca expert in energia nepoluanta in cadrul Institutului de Export al statului Israel, dar acum lucreaza ca si consilier independent pentru companiile de profil energetic, cum este si « EDIG Solar ». El considera ca acest domeniu va aduce mult profit firmelor care au inceput deja sa investeasca masiv in cercetare.

                                                       http://www.edig.co.il/archive/en/s_about

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2008-03-24 23:57:54
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro