» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Descoperire din perioada primului Templu
 

     (Israel) Imparatul Solomon a inceput construirea primului Templu in anul 957 i.Cr. Acesta a fost inaugurat in 951 i.Cr. si distrus ulterior in 586 i.Cr Desi a rezistat atatea secole, arheologii au gasit relativ putine dovezi ale existentei sale.

     Din acest motiv, descoperirea unui sigiliu de piatra de catre cercetatoarea israeliana dr. Eilat Mazar a reprezentat un eveniment deosebit. Sigiliul a fost descoperit in timpul sapaturilor efectuate de Autoritatea isrealiana a Antichitatilor in cetatea lui David din Ierusalim. Pe acesta se poate descifra numele unei familii care a slujit in cadrul primului Templu si care s-a aflat printre prizonierii evrei dusi in Babilon. Imparatul persan Cir al II-lea i-a permis acestei familii sa se intoarca in Canaan in anul 539 i.Cr.

     Sigiliul amintit provine din perioada 538- 445 i.Cr. si pe el se poate citi numele « Tamah » ( scris adesea si « Temeh » sau « Tameh », in limba latina, n.red) In cartea Neemia se spune ca membrii familiei Tamah faceau parte dintre slujitorii de la Templu si ca fusesera nevoiti sa plece in exilul babilonian. Biblia aminteste si ca aceasta familie s-a intors dupa aceea la Ierusalim ( vezi Neem. 7 :45,55 ; Ezra 2 :43, 53).

     In plus sigiliul prezinta si o scena de cult. In acest sens pot fi observati doi preoti cu barba, care stau intr-o pozitie meditativa la marginea unui altar al tamaierii cu mainile intinse in rugaciune catre cer. Sub aceasta se afla cele trei litere evreiesti ale numelui familiei Tamah. Se pare ca familia respectiva a folosit acest sigiliu de piatra si dupa intoarcerea sa in Ierusalim, deoarece acesta a fost gasit in imediata apropiere a cartierului Ofel, adica acolo unde locuiau slujitorii Templului in vremea lui Neemia.

     « Sigiliul negru de piatra al familiei Tamah este o descoperire arheologica unica, el confirmand o data in plus relatarile Bibliei. Iata inca o dovada certa ca aceasta familie care este amintita in cartile lui Ezra si Neemia a existat cu adevarat. Mai mult, acesta este primul sigiliu de la Templul lui Solomon pe care l-a descoperit in Ierusalim, a spus  dr. Mazar. Este nemaipomenit cand scoatem la iveala astfel de descoperiri care confirma relatarile Bibliei ».

 

Comentariu :  In Israel se atesta aievea veridicitatea intregii Scripturi. In ultima vreme s-au descoperit tot mai multe ramasite arheologice din perioada primului Templu. Fiecare dintre aceste descoperiri este o dovada a faptului ca Sfanta Scriptura este o carte cat se poate de adevarata. Cei care, avand totusi in fata aceste dovezi zdrobitoare refuza in continuare sa creada in Biblie, sunt pur si simplu impietriti si orbi. Sa avem in vedere cuvintele : « Cine are pe Fiul are viata. Cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viata” (1Ioan 5 :12) .

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

    

Data: 2008-03-28 01:08:30
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro