» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Depresia si capacitatea vizuala
 

     (Israel) Cu siguranta ati auzit si chiar ati folosit expresia “a vedea negru in fata ochilor”, dar probabil ca nu v-ati gandit vreodata ca acesata este mai mult decat o metafora, descriind in realitatea o stare fizica experimentata de persoanele care sufera de depresie. Un studiu de cercetare al Instututului Oftalmologic al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Tel Aviv demonstreaza insa aceasta teorie.

     In cadrul studiului, o echipa de cercetatori condusa de dr.Uri Polat a comparat capacitatea vizuala a oamenilor sanatosi cu cea a persoanelor care sufera de depresie. Acestia au constatat ca oamenii depresivi au tendinta de a nu observa anumite elemente care se afla in planul secund al unei imagini. Cercetatorii au realizat un program computerizat ce analizeaza “capacitatea de completare” a persoanelor testate. Aceasta functie este indeplinita automat de un organism sanatos. Atat persoanele sanatoase, cat si cele depresive au fost rugate sa priveasca la o imagine, pentru ca apoi sa exprime in cuvinte ceea ce au vazut. Astfel s-a dovedit clar ca oamenii sanatosi sunt in stare sa adauge completari imaginii pe care o au in fata, in timp ce persoanele depresive testate nu au fost capabile sa faca acest lucru.

     In afara de acest test, oamenii de stiinta au luat in considerare si procesele care au loc in creierul uman. In acest sens, masurarea undelor din creier a indicat la randul ei anumite diferente semnificative. “In cele din urma noi vedem cu creierul si nu cu ochii, deoarece ochii sunt doar instrumentul ce ne ajuta sa intelegem o imagine”, a explicat dr. Polat. El a mai vorbit si despre faptul ca legatura dintre depresie si capacitatea vizuala deschide noi posibilitati de diagnosticare, exprimandu-si speranta, ca in viitor, psihologii si psihiatrii sa poata diagnostica starile de depresie printr-un simplu consult oftalmologic.

 

Pagina de internet a facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Tel Aviv:

http://medicine.tau.ac.il/english

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

 

 

 

 

 

 

Data: 2009-11-13 01:19:01
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro