» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Darfur in Israel
 

     (Israel) Violentele din provincia sudaneza Darfur se soldeaza in fiecare zi cu nenumarate victime omenesti. In ultima vreme, tot mai multi refugiati sudanezi si-au gasit adapostul in Israel, iar numarul lor pare a fi intr-o continua crestere.

     Grupul de refugiati sudanezi provine din provincia Darfur.Oamenii si-au parasit patria pentru ca acolo sunt aproape zilnic martori la masacre. Ei au mers pe jos pana in Egipt si au trecut granita in Israel.Unii dintre ei au fost prinsi trecand ilegal frontiera si au ajuns in inchisoare, in timp ce altii au fost cazati, conform cerintelor umanitare internationale, in kibuturi sau mosavuri. Autoritatile israeliene incearca acum sa ii identifice pe refugiati, in timp ce diferite organizatii umanitare le poarta de grija.

    Memorialul Holocaustului Yad Vasem a reactionat rapid, printr-o invitatie facuta refugiatilor. Cand directorul Avner Salev i-a primit pe primii 12 sudanezi la Yad Vasem, el a subliniat faptul ca este foarte important ca genocidul din Darfur sa fie adus la cunostinta opiniei publice mondiale. Aceasta regiune a  fost in trecut un adevarat centru al comertului cu sclavi. Incepand cu rebeliunea sangearoasa din anul 2003, Sudanul este zguduit de numeroase crime care au ca scop « purificarea etnica » a tarii. Salev a subliniat faptul ca poporul evreu este in totalitate solidar cu sudanezii persecutati : « Noi, evreii, inca purtam in adancul fiintei noastre amintirea cumplita a tot ce a insemnat Holocaustul. Nu putem sa stam pur si simplu cu mainile in san atunci cand refugiatii din Darfur bat la usa noastra si ne cer sprijinul. Amintirea trecutului si valorile universale ale iudaismului ne obliga sa ii ajutam cum putem pe cei persecutati ».

     In timp ce sudanezii au fost condusi prin muzeu, a domnit o tacere emotionanta. Multe dintre exponatele pe care le-au putut vedea acolo le-au amintiti de propriile lor experiente. La incheierea turului, cu totii au fost de parere ca intre ei si poporul evreu s-a creat acum o legatura speciala.

     Atat organizatiile umanitare americano-evreiesti, cat si organizatia israeliana « Comitetul pentru sprijinirea refugiatilor din Darfur » (CARD) au intervenit constant pentru ameliorarea situatiei acestor oameni loviti de soarta. In luna februarie a acestui an, doi deputati ai Knesset-ului – Gilead Erdan, de la Partidul Likud si Avisay Braverman, de la Partidul Muncii – au prezentat o petitie in care solicitau adoptarea unei legi speciale prin care sa li se acorde azil politic celor 320 de refugiati sudanezi sositi pana acum in Israel. Pana la inchiderea redactiei, autoritatile nu luasera inca o decizie finala in aceasta chestiune. Exista teama ca acesta este doar primul val de refugiati din Sudan caruia Israelul va fi nevoit sa-i faca fata. AN

 

     Comentariu : Este semnificativ faptul ca lumea nu acorda prea multa atentie genocidului din Darfur – o problema despre care se vorbeste mult prea putin. In schimb, atunci cand Israelul omoara un terorist palestinian, acest lucru este intens dezbatut in intreaga Europa, si nu numai. Lumea este mintita incontinuu. Israelul este imaginea marelui inamic al unei omeniri fara Dumnezeu. Acest fapt explica totul.CM

 

  Sursa : revista  Stiri din Israel

 

 

Data: 2007-09-20 05:06:08
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro