» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Comandantul navei Exodus a murit
 

      (Israel) Jossi Joel Hamburger, comandantul legendarei nave “ Exodus”,a murit in Tel Aviv la varsta de 90 de ani. El a fost cel care, netinand cont de blocada britanica, a adus in Haifa mii de supravietuitori ai Holocaustului.

     Hamburger, care mai tarziu si-a schimbat numelein Harel, s-a nascut in 1918 la Ierusalim. Familia sa emigrase inca din secolul al XIX-lea in Palestina. Harel facea parte dincea de-a sasea generatie care s-a nascut in Eret Israel si a crescut in cartierul evreiesc al vechiului oras din Ierusalim. La varsta de 15 ani s-a alaturat gruparii “ Haganah” ( apararea, n.trad.), care a fost premergatoare armatei israeliene din timpul mandatului britanic.

     Intre anii 1945 si 1948, Harel s-a ocupat cu transportarea secreta pe mare a emigrantilor evrei. Acestia erau cu totii supravietuitori ai Holocaustului din Europa, iar restrictiile britanice de emigrare erau deosebit de dure pentru ei. Harel a trecut clandestin pe vase, din Europa in Israel, nu mai putin de 24.000 de refugiati evrei.

     In anul 1946, organizatia paramilitara sionista “ Haganah”a cumparat un vapor de croaziera numit “ President Warfield”. Vaporul a fost rebotezat “ Exodus”, facand referire la iesirea poporului Israel din Egipt. In data de 11 iulie 1947, nava “ Exodus” a ancorat in portul francez Sete, luand la bordul sau 4.515 de supravietuitori ai Holocaustului. Deoarece britanicii continuau sa interzica emigrarea evreilor in Eret Israel, acesti refugiati urmau sa fie trecuti ilegal in tara cu ajutorul unei organizatii evreiesti special infiintate in acest scop, numita “Alijah Beit”. Serviciile secrete britanice au aflat insa de itinerariul vaporului care transporta emigrantii evrei, astfel ca l-au pus sub urmarire cu mult inainte ca acesta sa intre in apele teritoriale aflate sub jurisdictia Coroanei.

    In data de 18 iulie 1947, cu putin timp inainte de a ajunge la Haifa, “ Exodus” a fost interceptat in larg de marina britanica. Evreii au refuzat sa opreasca, astfel ca vasele britanice au deschis focul. Trei  evrei de la bordul navei “ Exodus” au murit, iar multi altii au fost raniti, printre victime numarandu-se femei si copii. Pentru britanici nu a contat deloc faptul ca aveau in fata supravietuitori ai Holocaustului slabiti si istoviti, care incercau sa se intoarca in patria stramosilor lor dupa ce isi pierdusera familiile si posesiunile acumulate inainte de inceperea razboiului.

     Ajunsi in Haifa, pasagerii au fost urcati in trei vase britanice de prizonieri si trimisi inapoi in Franta. Desi conditiile de la bord erau mizerabile, cei mai multi dintre pasageri au refuzat timp de trei saptamani sa paraseasca vaporul. Publicatia franceza L’Humanite a descris acea imagine infioratoare cu vasele pline de evrei disperati, comparand-o cu cea a unui “ Auschwitz plutitor”. Vazand ca emigrantii refuza sa coopereze, autoritatile au permis in cele din urma ca vapoarele sa iasa din nou in larg. In 8 septembrie 1947, primul vapor cu fostii pasageri de pe “ Exodus” a ajus in Hamburg. Pentru supravietuitorii Holocaustului era inca traumatizant sa calce pe pamant german, dar nu aveau de ales, astfel ca au debarcat. “ Aproape ca nu se puteau misca, atat erau de tristi si de palizi; se comportau ca niste somnambuli, umblau ca niste marionete si pareau ca nu pot intelege ce li se intampla”,a relatat scriitorul Ralph Giordano, care a fost martor ocular al sosirii vaporului in Hamburg.

     Pasagerii au fost dusi cu trenuri de marfa in doua lagare din portul german Lubeck. De acolo multi au pornit din nou catre Palestina, primind ajutor din lagarul evreiesc pentru persoane deportate din Bergen-Belsen, dar si din partea institutiilor create in acest scop de alti supravietuitori ai Holocaustului. Autorul israelian Yoram Kanjuk a scris ulterior despre povestea capitanului Hamburger- Harel si a actiunii sale temerare: “ Statul Israel s-a nascut pe Exodus cu un an inainte de a se forma in mod oficial”.

     Povestea acestui vapor a ajuns cunoscuta in intreaga lume prin romanul Exodus, scris de Leon Uris in anul 1958 si prin filmul cu acelasi nume, bazat pe romanul respectiv.

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

 

Data: 2008-10-10 02:40:02
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro