» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Cea mai veche sinagoga din America de Sud
 

     (Brazilia) Brazilia are o atractie turistica unica : sinagoga din Recife - cea mai veche casa evreiasca de inchinare din intreaga America de Sud. Aceasta sinagoga se bucura de o atentie sporita din partea presei si a oamenilor de stiinta.

     Sinagoga Kahal Zur Israel a fost construita pe doua niveluri de catre comunitatea sefardo-evreiasca din orasul brazilian Recife in jurul anuluin1636, in timpul stapanirii olandeze. Aceasta sinagoga evreiasca este mai veche decat cea din Curacao, Antilele Olandeze, care a fost contruita in anul 1651.

    Din sinagoga au ramas doar ruinele, dar, pe baza unor documente mai vechi au fost demarate lucrarile de reconstructie, iar intr-o alta zona s-au efectuat niste sapaturi, astfel descoperindu-se ramasitele vechii sinagogi si ale unei « mikva » ( baie rituala evreiasca, n. red.). Lucrarile de recontructie s-au incheiat in luna decembrie a anului 2001. De atunci sinagoga a devenit cea mai importanta atractie turistica din zona - nu doar pentru vizitatorii evrei straini, ci pentru toti turistii si oamenii de afaceri care ajung in Recife.

     Istoricii din intreaga lume au fost pur si simplu fascinati de informatiile deosebit de interesante pe care le-au putut culege din arhiva sinagogii. Astfel s-a descoperit ca a existat o perioada de inflorire a culturii evreiesti in Brazilia, lucru despre care nu se stia aproape nimic. « Teoria potrivit careia cultura braziliana a avut la baza trei piloni – portughezii, bastinasii si africanii- a fost data cu totul peste cap, a declarat Tania Kaufman., directoarea Arhivei istorice a evreilor din Recife. Acum am aflat ca si evreii au jucat un rol foarte important in dezvoltarea culturala si economica a Braziliei ».

     Documentele istorice arata ca evreii au contribuit decisiv la dezvoltarea industriei de zahar. In plus, ei si-au adus aportul in ceea ce priveste constructia de drumuri si de poduri din zona. In nord-vestul tarii, evreii au introdus in orasele mai importante o retea foarte eficienta de canalizare. Este adevarat insa ca multi dintre evreii brazilieni s-au imbogatit in urma negotului cu scalvi.

     In anul 1645, comunitatea evreiasca din Recife numara 1630 de membri. Odata cu incheierea stapanirii olandeze (1654) evreii au fost alungati, ucisi sau obligati de catre Inchizitie sa se converteasca la crestinism.

     In urma cu aproximativ doua decenii, in Recife mai traiau 300 de familii evreiesti. In prezent, in regiune au mai ramas doar jumatate dintre acestea, din cauza ca multi evrei s-au mutat in orasele mai mari ale Braziliei. Sinagoga Kahal Zur Israel atrage in jur de 20.000 de vizitatori anual, fiind simbolul marcant pentru comunitatea mica evreiasca ce locuieste in continuare in Recife. Cu toate ca in oras mai exista alte patru sinagogi, multe familii de evrei prefera ca in zilele de sarbatoare si in ocaziile deosebite, cum ar fi nuntile, sa mearga la aceasta sinagoga.

      www.bh.org.il/Communities/Synagogue/Recife.asp

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

 

Data: 2008-01-29 00:25:16
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro