» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Cea mai secetoasa iarna din istoria Israelului
 

(Israel) Abia la sfarsitul lunii februarie a acestui an temperaturile au inceput sa scada in Israel. Cu toate ca timp de mai multe zile a plouat neintrerupt, lucrul acesta nu poate remedia seceta crunta care s-a inregistrat in aceasta iarna. Israelul trece prin cel mai secetos an din istoria sa recenta.

            In Ierusalim si in orasele din zona a tunat, a fulgerat si a plouat cu grindina neintrerupt timp de aproape 24 de ore. Acesta a fost fenomenul care a declansat scaderea temperaturilor in intreaga tara. In decursul unui interval relativ scurt de timp au cazut cantitati impresionante de precipitatii, insa aceasta nu a schimbat cu nimic faptul ca Israelul trece prin una din cele mai grave secete din istoria sa.

            Niciodata in istoria statului evreu nu au mai fost inregistrate in timpul unei ierni atat de putine precipitatii. Nimeni nu s-a asteptat ca absolut toate regiunile tarii sa fie lovite atat de dur. Nu numai orasele mari ca Ierusalimul si Tel Avivul sunt grav afectate de lipsa apei. Din cauza faptului ca udarea gradinilor este interzisa, multe plante sunt uscate, spatiile verzi din orase aratand de-a dreptul dezolant. Galileea este de regula zona cea mai bogata in precipitatii in Israel, zona care adaposteste principalele rezerve de apa ale tarii. Lucrul acesta nu este valabil numai pentru Lacul Ghenezaret, ci si pentru toate izvoarele si raurile si desigur pentru panza freatica. Knessetul dezbate momentan prelungirea interdictiei de irigare a gradinilor si a parcurilor din orase. Reprezentantul Societatii israeliene a Apelor, Uri Sani, a prezentat destul de cinic subiectul in fata presei: “ Din partea mea, toate gradinile din oras se pot usca si muri. Penuria de apa cauzeaza probleme mult mai grave decat distrugerea spatiilor verzi din fata caselor”.

            Datele sunt intr-adevar dezastruoase. In Ierusalim nu a cazut nici macar o treime din cantitatea anuala medie de ploaie, in Beerseba cota aceasta depaseste cu putin 60%, iar in partea de nord ea ajunge in cel mai bun caz la 50%. Masuratorile care au fost facute pentru a determina viteza curentilor raurilor arata cel mai slab curs al apelor curgatoare de la inceputul anului 1949. Dan, unul din raurile principale care se varsa in Lacul Ghenezaret, arat in momentul de fata ca un parau subtire, ceea ce a cauzat la mijlocul lunii februarie primele probleme pentru firmele producatoare de apa minerala care isi luau materia prima din acea apa curgatoare. Mai mult, in celelalte izvoarele care stateau la dispozitia celor doi producatori principali israelieni de apa minerala au fost gasite impuritati bacteriologice. Prin directiva Ministerului israelian al Sanatatii, firmele au trebuit sa suspende pentru aproape doua saptamani, imbutelierea apei potabile. Astfel, “Ein Gedi” si “Neviot” inregistreaza uriase pierderi economice. Seceta afecteaza desigur si Lacul Ghenezaret, cel mai mare rezervor de apa potabila al statului Israel. Avand in vedere faptul ca si anii trecuti au fost rai din punctul de vedere al precipitatiilor, perioada ploioasa a acestui an( care numai asa nu poate fi numita) a adus Israelul in pragul unei situatii disperate. Spre sfarsitul iernii,nivelul apei se afla aproape de semnul rosu de avertizare, lacul fiind punctul de a trece printr-o catastrofa ecologica. Deja incep sa infloreasca alge otravitoare, iar alimentarea cu oxigen este extrem de scazuta, ceea ce inseamna ca in scurt timp pestii din lac vor incepe sa moara in masa. Nivelul apei Lacului Ghenezaret are o influenta directa si asupra Marii Moarte. Aici indicatorul de nivel al apei a scazut cu inca 140cm in comparatie cu anul trecut. Aceasta inseamna un nou pas spre un dezastru ecologic.            

            Chiar daca expertii avertizeaza de ani intregi despre posibilitatea producerii unei astfel de catastrofe, politicienii tarii nu par sa realizeze dimensiunile reale ale problemei. Ei continua sa introduca instalatii de desalinizare, ceea ce presupune costuri extrem de ridicate. Totusi, construirea unor astfel de instalatii este necesara pentru ca pana in anul 2013 sa poata fi asigurata o treime din necesarul de apa potabila. Atunci, conform planurilor, nu va mai fi necesar sa se pompeze apa din lacul Ghenezaret pentru a acoperi cererea de apa potabila a populatiei. Intrebarea este daca acest lac va mai putea fi considerat un rezervor de apa potabila pana atunci.

Comentariu: Nu este nimic gresit in a-I cere Domnului ploaie pentru Israel: “Cereti de la Domnul ploaie, ploaie de primavara! Domnul scoate fulgerele si va trimite o ploaie imbelsugata pentru toata verdeata de pe camp”( Zah. 10:1). Apostolul Iacov a spus la randul sau: “Nu aveti pentru ca nu cereti”( Iacov 4:2). De multe ori lucrurile stau la fel si in problemele vietii cotidiene. Consideram ca Domnul stie mai bine decat noi de ce avem nevoie, astfel ca nu mai trebuie sa ne rugam pentru interventia Sa. Atat in Vechiul, cat si in Noul Testament suntem indemnati sa ne aducem cererile si multumirile inaintea lui Dumnezeu, deoarece Domnul asculta rugaciunile noastre. Haideti sa ne rugam zilnic pentru ploaie in Israel!.

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2009-05-01 02:15:40
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro