» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Cea mai mare presa antica de masline
 

     (Israel) Israelul a fost intotdeauna renumit pentru uleiul sau de masline. Arheologii au descoperit de-a lungul timpului numeroase prese de masline care dovedesc faptul ca evreii produceau mult ulei de calitate, dar presa gasita recent este de departe cea mai mare.

     Fabricarea uleiului de masline este amintita in Biblie de mai multe ori, de exemplu in textele din Exod 29:40 si 30:24 sau in Isaia 17:6. Traditia aceasta a fost continuata in Tara Sfanta timp de mai multe secole. Dupa cum arata ultima descoperire arheologica in domeniu, se pare ca productia mare de ulei de masline a dus la necesitatea construirii unor instalatii uriase de presare in perioada bizantina.

     Presa de masline a fost descoperita in mosavul Ahihud, situat la 9 kilometri est de orasul Akko. Presa a fost datata de catre expertii Autoritatii Israeliene pentru Antichitati ca provenind din secolul al VI-lea d.Cr. si s-a incheiat cu ocupatia musulmana a tarii, in anul 636 d.Cr. Expertii presupun ca presa antica de masline a apartinut unei manastiri bizantine, care a fost distrusa in urma cu aproximativ 1.400 de ani in urma unui incendiu. “Acest incendiu de proportii a distrus manastirea, dar in acelasi timp a constribuit la pastrarea in conditii bune de-a lungul unei perioade indelungate de timp a mai multor parti din cladire, printre care si presa de masline descoperita”, a declarat pentru Jerusalem Post coordonatorul sapaturilor Michael Cohen. In mijlocul cladirii s-a gasit o piatra mare rotunda  pentru presare pe care se afla o piatra de moara. In afara de aceasta, arheologii au desoperit doua rezervoare de piatra pavate cu piese de mozaic si netezite pe margini. In aceste instalatii putea fi deopozitat, dupa aprecierile expertilor, un total de 20.000 de litri de ulei de masline. In plus, in apropiere au fost gasite altare de marmura, mai multe lampi, un lant de bronz si bucati de ceramica. Toate acestea par sa indice faptul ca in complex lucrau mai multe persoane, cel mai probabil calugarii care locuiau in acea manastire.

     Descoperirea acestor ramasite antice in mosavul israelian a avut loc in urma unor lucrari de constructie. Acestea au fost abandonate pentru un timp, pentru a le oferi arheologilor posibilitatea de a recupera toate obiectele. Autoritatile israeliene studiaza deja diferite proiecte prin care sa se poata prezenta si publicului larg aceasta descoperire arheologica.

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2008-10-29 02:05:31
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro