» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Catre un nou razboi mondial
 

     Un raport facut public evalueaza riscurile aparitiei unui conflict datorat schimbarilor climatice.

     Zonele temperate devin secetoase, iar cele reci se transforma intr-un paradis verde, in timp ce ciclonii si musonii devin tot mai violenti. Clima se schimba si risca sa devina un « casus belli ».

     Intr-un raport de 250 de pagini facut public luni, expertii numiti de catre ONU, incearca sa contruiasca un tabel al influentei acestor schimbari in geopolitica mondiala in urmatorii ani.

     Marea Mediterana destabilizata de catre Nil ? Relatiile dintre statele riverane Nilului ar putea degenera la inceputul anului 2025, datorita rezervelor de apa din ce in ce mai pretioase, in masura ce regiunea se desertifica. Egiptul detine o rezerva importanta de apa datorita lacului Nasser, dar tensiunile din aceasta regiune risca sa se ridice pana la nivelul unui razboi deschis. Bazinul Marii Mediterane ar putea fi atins in intregime de un razboi datorat climei. Conflicte locale sunt posibile in Africa de Nord, in timp ce Europa de Sud ar putea fi atinsa de o violenta de alt tip, nascuta din tensiunile datorate unei imigratii sud-nord in crestere. Raportul citeaza revoltele aparute in cartierele marginase din Franta, in anul 2005.

     Cel mai sumbru scenariu: Sahelul urca spre Magreb, care la randul lui urca spre Europa. Tarile europene se alatura proiectului « Cetatea Europa ». Tarile Magrebului sunt platite consistent pentru a stopa fluxul migrator. Refugiatii pe probleme climatice sfarsesc (milioane) in taberele din Sahel.

     Razboiul Polului Nord ? Pretentiile arzatoare ale Rusiei, Danemarcei, Canadei si a altor state asupra Polului Nord aduc complicatii. Singurul lucru pozitiv este faptul ca aceste state care-si disputa zona sunt stabile din punct de vedere politic si economic. Conform raportului, densitatea slaba a populatiei din regiune( ~ 4 milioane de locuitori) ar trebui sa evite pericolele inerente datorate suprapopularii umane, dar vor avea de suferit datorita topirii banchizei si a ghetarilor.

     Africa in razboi continuu ? Modelele climatice pentru Sahel sunt incerte. Expertii retin ipoteza pesimista : seceta, foametea si razboaiele civile nu vor face decat sa inrautateasca situatia. Tarile slabe ar putea sa-si dispute accesul lin zonele de coasta si in porturi. In sud, clima ar putea favoriza miscari migratorii interne, mai ales din mediul rural in cel urban. Mai mult decat un conflict armat, aici este vorba despre o tensiune sociala si etnica foarte puternica, care ar trebui sa infioreze.

     Cel mai rau scenariu : dupa o ultima tentativa a « revolutiei verzi », in anul 2020 jumatatea sudica a Africii se prabuseste in anarhie. Elitele se refugiaza in zone cu supraveghere paramilitara, iar restul regiunii va deveni terenul de joc al stapanilor razboiului.

     Hambarul Asiei in pericol ? Foarte populata delta a Gangelui este amenintata de catre ape si cicloni. Locuitorii ar putea fi fortati sa emigreze. India va fi amenintata pe ambele flancuri : de catre un Pakistan secat la vest si un Banglades inundat in partea de est ; doi factori care nu vor face decat sa creasca tensiunile religioase din zona.

     Cel mai sumbru scenariu : Tensiunea dintre India si Banglades creste o data cu valul migrator. India isi acuza vecinul de neputinta si sfarseste prin a declansa « interventia umanitara », care are forma unei invazii.

     Urbanizare galopanta in China ? Fenomenul este deja inceput, dar riscurile climatice tind sa-l intensifice. Climatologii preconizeaza o desertificare in nord si un sud martirizat de catre inundatii si alunecari de teren ; astfel ca populatia rurala va fi nevoita sa se exileze in orase. Puterea Chinei reduce riscul de a fi impartita intre provocarile legate de mediu si liberalizarea politica si economica.

     Cel mai sumbru scenariu : In anul 2025 coasta este ravasita de taifunuri si inundatii. Refugiatii se inghesuie in sudul tarii, iar armata chineza nevoita sa intervina, va reprima in sange dezordinea formata.

     Ciclonul deasupra Caraibelor ? Nici unul dintre statele regiunii, cu exceptia Statelor Unite ale Americii si a Cubei, nu detin mijloacele necesare pentru a face fata intensificarii furtunilor tropicale, care ameninta de asemenea industria petroliera. Consecintele probabile ar fi cresterea fluxului migrator catre SUA,  chiar daca acestea isi vor inchide granitele din sud. Cei care nu vor reusi sa traverseze vor fi ingramaditi in orase, unde va exploda violenta.

     Cel mai sumbru scenariu : Un uragan de categoria 6 devasteaza Houston-ul si industria sa de hidrocarburi. SUA va incerca sa limiteze cresterea preturilor, oferind spre vanzare resursele existente, dar unii profita de aceasta slabiciune si inchid robinetul aurului negru. La Washington incepe agitatia…

     Amazonia condamnata ? Tarile andine se vor confrunta cu o penurie de apa potabila, combinata cu instabilitatea politica. In ceea ce priveste vecinatatea fluviului Amazon, perspectivele sunt sumbre : biodiversitatea pare a fi condamnata. Brazilia de asemenea va trebui sa faca fata unei crize agricole, care ar putea degenera intr-un razboi pentru controlul terenurilor arabile.

 

  Sursa : topchretien

 

 

Data: 2007-12-11 04:07:40
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro