» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Calatorie high-tech prin corp
 

     (Israel) Articolul urmator suna a science-fiction. Trebuie sa le fim recunoscatori cercetatorilor israelieni pentru ca astfel de lucruri devin realitate.

     Cercatatorul si scriitorul Isaac Asimov a descris nano-robotii in urma cu aproximativ 30 de ani in operele sale de science-fiction cunoscute in intreaga lume. Intre timp, cercetatorii moderni au facut progrese enorme in acest domeniu. Acum nu ma este in nici un caz vorba despre o fantezie, ci despre o inovatie sigura : un robot care se poate deplasa in corpul uman.

     Cercatatorii Facultatii de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Haifa (Technion) au inventat un nano-robot (un robot minuscul), care poate inota prin corpul omenesc. Legat la o camera video, acest robot minuscul este in stare sa transmita imagini si chiar inregistrari. In plus, in viitor acesta va efectua biopsii si va administra medicamentatia.

     Functionarea propriu-zisa a acestor nano-roboti a devenit posibila datorita unui tip nou de mecanism de inot : doua sarmulite (care se aseamana cu niste codite sau tentacule) permit deplasarea vehiculului minuscul printr-o miscare rotativa. Mai multi cercetatori si-au adus contributia la aceasta realizare, printre ei numarandu-se prof. Mose Soham ( cel care a construit mai demult un robot care este utilizat pentru operatiile la coloana vertebrala- vezi in legatura cu aceasta : www.ats.org/news.php?id=9), dr. Gabi Kosa si dr. Menase Zarroor. Ei au realizat mecanismul de inot in cadrul unui studiu in colaborare cu Uniunea Europeana, care prevedea obtinerea unui endoscop din fibra de sticla, care sa poata fi introdus sub arahnoida( cel mai fin invelis) maduvei spinarii.

     Dr. Kosa a declarat in legatura cu aceasta : « In cadrul studiului in colaborare cu UE am produs un senzor de localizare care ne furnizeaza informatiile despre pozitia si adancimea exacta la care a fost introdus endoscopul in maduva spinarii. In acelasi timp, chirurgului I se ofera astfel o imagine exacta despre ceea ce se afla in sira spinarii”. El a relatat apoi ca in momentul de fata se lucreaza la urmatoarea generatie de roboti, mult mai eficienta. Astfel scopul imediat este realizarea unui endoscop care, odata introdus sa se poata deplasa independent, conform instructiunilor.

     Inventia a fost deja prezentata la conferinte de specialitate internationale si a starnit un mare interes in randul facultatilor de medicina ale universitatilor din intreaga lume. Amos Levav, purtatorul de cuvant al Universitatii din Haifa, a declarat intr-o conferinta de presa ca cercetatorii vor mai avea nevoie de cativa ani pentru a perfectiona mecanismul robotului. « Sunt ferm convins », a spus prof. Soham, « ca in viitorul apropiat acesti roboti vor putea fi instalati in corpul omenesc pentru o perioada mai lunga de timp, pentru a se putea observa la timp problemele de sanatate si a le trata astfel mai bine ».

 

     Pagina web a Technion : www.technion.ac.il

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

 

 

 

Data: 2007-10-12 01:19:20
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro