» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Batalie pentru Sabat
      (Israel) Evreii ultraortodocsi demonstreaza violent împotriva deschiderii unui loc de parcare pentru vizitatori, care se bucură de această zi liberă pentru a se plimba prin orasul vechi. Sute de poliţisti şi mii de evrei ultraortodocsi se pregatesc să efectueze un nou episod din "Războiul de Sabat." Dacă totul se deruleaza ca in ultimele saptamani,atunci astazi se asteapta sa inceapa noi violente, cu demonstranti imbracati in negru strigand "Shabbat", în timp ce tinerii arunca cu pietre, sticle şi cutii de gunoi spre fortele de ordine, care raspund cu bastoane si tunuri de apă, toate acestea precedand arestarile.

     Totul a început când Nir Barkat, primarul oraşului, a decis în ultima lună sa sa deschida o parcare pentru vizitattorii care profita de ziua de sabat pentru a veni si a se plimba in Ierusalimul vechi. O excursie pe care, până acum, de multe ori se transforma într-un coşmar din cauza lipsei de spatiu pentru parcare. Nir Barkat permite deschiderea unei parcari subterane, sub cladirea municipalitatii. Mii de haredimi (literalmente "tematori de Dumnezeu"), din apropiere de cartierul Mea Shearim protestat împotriva "profanarii"  sabatului, sfântă zi în care evreii nu au dreptul la muncă, utilizarea energiei electrice sau conducerea unei masini.

     Presiunea mare este că Nir Barkat alege pentru a deschide o parcare departe, sub un shopping mall in apropiere de Poarta Jaffa, una dintre intrările în Oraşul Vechi. Dar acest compromis nu linişteste rabinii ultraortodocsi. "Suntem doar la inceputul escaladei", avertizează Yoel Kroiz, seful operatiunii haredimilor. " Noi nu vom permite extremiştilor de a impune regula lor în Ierusalim", proclama Yakir Segev, un consilier local. Săptămâna trecută, o mie de persoane s-au reunit în sprijinul Nir Barkak. Dar primarul este într-o poziţie dificilă, religiosii sunt prezenti in numar mare in consiliul municipal.

sursa: www.topchretien.com
Data: 2009-07-07 05:01:54
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro