» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Au supravietuit 2.000 de ani
 

     (Israel) O echipa de oameni de stiinta ai Universitatii Bar Ilan a stabilit cu o marja mica de eroare varsta unor maslini antici. Acestia traiesc de la 1.700 pana la  2.000 de ani. Copacii provin dintr-o perioada in care Isus Si-a desfasurat activitatea pe pamant, iar in Ierusalim era inca in picioare cel de-al doilea Templu.

     In urma cu aproximativ 30 de ani, in timpul sapaturilor arheologice din cetatea Massada, situata pe un deal inalt, s-au descoperit masline, fructe care in timpul perioadei asediului roman le-au slujit drept hrana locuitorilor cetatii. In intreaga lume sunt cunoscute in total 150 de tipuri de maslini. Maslinele antice descoperite la ruinele cetatii Massada fac parte din trei sortimente locale, care cresc in special in spatiul mediteranean. Aceste masline apartin subspeciei locale "Olea europaea" si pot fi gasite si astazi in Israel.

     Maslinul este amintit in Biblie ca fiind unul din produsele caracteristice pentru agricultura Tarii Sfinte. Uleiul care este extras din fructul sau avea o importanta deosebita pentru evrei, fiind folosit in special in consumul zilnic de alimente. De asemenea, uleiul de masline era utilizat in activitatile preotilor la Templu. In plus, invatatii evrei ai vremii respective foloseau acest fruct ca unitate de masura :  " KeSa’it " ( "ca o maslina ", n.trad.) este amintita adesea atat in Misna - "repetitie ", baza talmudului - cat si in Halaha - codexul religios evreiesc - si slujea ca masura a volumului.

     Cercetatorii Universitatii Bar Ilan lucreaza sub conducerea prof. Mordechai Kislev, care este considerat a fi expert in botanica, paleo-botanica si plante care au avut un rol semnificativ in traditia evreiasca. Primele lui studii in legatura cu subspecia de maslini "Olea europaea" au incercat sa raspunda la urmatoarele intrebari : cat de des apare in Halaha preocuparea pentru fabricarea uleiului de masline si la ce tip de masline se refereau invatatii atunci cand utilizau termenul "KeSa’it " drept unitate de masura a volumului ?

     In decursul cercetarilor, prof. Kislev si colegii lui au descoperit in Gradina Ghetsimani, la baza Muntelui Maslinilor din Ierusalim, trei maslini extrem de batrani. In cazul maslinilor, stabilirea varstei este extrem de dificila, deoarece interiorul trunchiului este gol - spre deosebire de majoritatea tipurilor de copaci - fiind astfel imposibila numararea inelelor ce reprezinta anii si cu ajutorul carora se ajunge la stabilirea varstei. Fara indoiala insa, maslinii din Gradina Ghetsimani sunt printre cei mai vechi maslini din Tara Sfanta. Unul dintre ei are o vechime de cel putin 1.800 de ani. Acest copac, care de altfel inca da roade, a crescut in vremea in care Muntele Templului era in ruine. In locul biblic Nebi Samuel( Muntele lui Samuel, n.red), care se afla la aproximativ 6 km nord de Ierusalim, cercetatorii au descoperit un alt maslin, a carui varsta este aproximata la cel putin 2.000 de ani. Si in nordul Israelului, in special in regiunea Safed, cercetatorii au gasit maslini cu varste de aproximativ 1.500 de ani.

 

     Comentariu : Nu reprezinta supravietuirea maslinului vreme de 2.000 de ani un indiciu minunat al supravietuirii Israelului, care in Sfanta Scriptura este numit des "maslin "( vezi Rom. 11 :17-24) ? De altfel, in timpul imprastierii Israelului pentru aproape 2.000 de ani, au existat intotdeauna cativa evrei care au ramas in tara. Biblia vorbeste in mod repetat despre o ramasita a lui Israel. Din textul din Romani 11, rezulta foarte clar ca intreaga ramasita a lui israel va fi salvata.

 

  Sursa : Revista Stiri din Israel

Data: 2007-06-28 08:47:35
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro