» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Aramaica readusa la viata
 

     (Israel) O limba antica a fost readusa la viata in centrul statului modern Israel.Este vorba de limba aramaica, limba vorbita de Domnul si Mantuitorul nostru Isus Cristos

      La o distanta de numai 20 de minute de mers cu masina din orasul Tel Aviv se afla o asezare unica, si anume satul Achituv, care este situat aproape de valea Hefer, la nord-vest de orasul Netanya. In acest mosav traiesc aproximativ 100 de israelieni care si-au propus sa readuca la viata limba aramaica, vorbind zilnic in acest grai.

     Ei vorbesc aramaica atat la serviciu, cat si acasa, in familie. Acest lucru este desigur valabil si in ce priveste oficierea serviciilor divine de la sinagoga. Aramaica este o limba antica, vorbita preponderent in spatiul central-asiatic, fiind chiar limba oficiala a doua imperii de odinioara: Asiria si Babilon. Astazi ea mai este vorbita, in diverse dialecte, de doar aproximativ 445.000 de oameni din intreaga lume.

     Alaturi de limba ebraica, limba aramaica face parte din ramura nordica a limbilor semite. In secolul al VI-lea i. Cr., in timpul dominatiei persane, aramaica a devenit una din limbile oficiale ale acestui vast imperiu. Aceasta limba s-a raspandit atunci din Asia Mica si Egipt pana in India. Importanta ei este reflectata si in Vechiul Testament, unele pasaje fiind scrise in aramaica ( vezi Gen.31; 47; 2 Imp. 18). Evreii au vorbit aramaica in exilul babilonian, Talmudul babilonian, de exemplu, find la randul lui scris in aceasta limba. Pe langa aramaica babiloniana ( sau est-aramaica) pe care o vorbeau evreii care traiau in acea regiune, s-a dezvoltat si dialectul aramaicii siriene, dialect care a fost preluat ulterior de bisericile crestine ortodoxe.

     Deoarece ebraica a preluat literele din aramaica ( aproximativ in a doua jumatate a secolului I i. Cr., n.red.), astazi ambele limbi folosesc la scriere aceleasi 22 de semne pentru consoane. In Palestina de odinioara ( asa cum a fost numita de catre romani provincia vechilor regate ale evreilor), ebraica a fost inlocuita cu aramaica, in vremea Domnului si Mantuitorului nostru Isus Cristos vorbindu-se cu precadere aceasta limba veche. Si numeroase texte care au fost gasite la Qumran sunt scrise in aceasta limba.

     Aceasta aramaica, inlocuita de limba araba in decursul extinderii dominatiei islamice, mai este vorbita doar de micile comunitati crestine din Turcia, Liban, Siria, Iran si Irak. In plus, in India mai exista o comunitate izolata care face parte din biserica ortodoxa siriana si care foloseste aceasta limba in cadrul slujbelor religioase.

     In Achituv, mosavul israelian mentionat la inceputul articolulului se vorbeste est-aramaica, acel dialect pe care l-au vorbit odinioara evreii aflati in exilul babilonian. Aceasta limba a fost pastrata peste secole numai de evrei si doar in cateva sate neinsemnate din Asia Mica. Stramosii acestora au emigrat in Eret Israel din Iran, Irak si Turcia. Majoriatea lor au venit in tara in decursul secolului al XIX-lea, restul stabilindu-se aici dupa infiintarea statului Israel in anul 1948. Aceasta este unul din motivele pentru care limba aramaica a fost vorbita tot mai putin, insa au existat si cateva exceptii. Simon Yoseph, unul dintre locuitorii mosavului, relateaza referitor la acest subiect: “ La varsta de 10 ani am venit impreuan cu parintii mei din Kurdistan in Israel. Pe atunci nu vorbeam absolut nici un cuvant in limba aramaica. Stabilindu-ne insa in Achituv, am invatat aramaica, iar cand copii mei au venit pe lume, le-am vorbit de la bun inceput in aceasta limba antica cu totul si cu totul deosebita.

     Si alti locuitori ai mosavului au procedat la fel. Astazi vorbim cu totii aramaica in Achituv, cantam cantece aramaice, ne intelegem al lucru in aramaica si desigur ne si rugam lui Dumnezeu in aceasta limba antica. Cine vrea sa locuiasca aici la noi efectiv nu are de ales si este nevoit sa invete aramaica”.

 

  Sursa: revista Stiri din Israel

Data: 2008-09-26 05:30:00
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro