» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Apa potabila obtinuta din roua
 

     (Israel) Un grup de israelieni a castigat recent un concurs international in care au fost apreciate ideile creative si inventiile care vin in intampinarea penuriei de apa potabila din intreaga lume.

     Joseph Cory de la firma Geotectura si Eyal Malka, directorul biroului de arhitectura Malka Architects, s-au asociat si au realizat un dispozitiv care face posibila colectarea de roua. In urma filtrarii, aceasta poate fi folosita si ca apa potabila. Inventia lor (numita « WatAir ») arata ca un sir de piramide inverse, care sunt foarte apropiate una de cealalta. Conform propriilor afirmatii, cei doi inventatori s-au inspirat de la panzele de paianjen. Constructia lor a fost conceputa din in, dar piramidele pot colecta roua si atunci cand sunt construite din sticla sau din plastic. Fiecare dintre aceste piramide-tip are o marime de 96 de metri patrati, insa pot fi utilizate si module mai mici sau mai mari.

     Roua este o precipitatie care ia nastere din condensarea vaporilor de apa in atmosfera. Prin racirea aerului la o anumita altitudine, vaporii de apa din aer se condenseaza pe obiecte aproape de sol. Acest fenomen are loc in special dimineata devreme, deoarece atunci temperaturile sunt cele mai joase. Constructia “WatAir” actioneaza ca o umbrella inverse. Apa colectata poate fi utilizata in diverse scorpuri, printre care si acela de larg consum. Conform spuselor celor doi inventatori, modulele pot fi asamblate repede si usor. In plus, se pot folosi suprafetele nefolosite in alte scopuri pentru plasarea unui numar mare de constructii « WatAir ». O piramida de 96 de m² poate colecta intr-o singura dimineata, in functie de starea vremii, aproximativ 48 de litri de apa. Cei doi oameni de stiinta sunt siguri ca inventia lor nu este avantajoasa doar din punct de vedere al costurilor, ci in plus este ecologica si foarte usor de folosit, avand chiar si o anumita valenta estetica pentru privitori. Pe baza acestor avantaje, foarte probabil « WatAir » va fi introdusa pe suprafete extinse.

     Cory si malka au castigat concursul initiat de organizatia WaterAid (infiintata in anul 1981) la distanta apreciabila fata de urmatorii clasati.

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2007-07-30 13:14:51
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro