» Stiri crestine
» Evenimente BIS
» Evenimente crestine
Adusi pe furis in Israel
 

     (India) La sfarsitul anului 2006, in Israel au intrat peste 200 de emigranti din India, care sustineau ca apartin semintiei Menase (Manase). De atunci, autoritatile israeliene nu s-au mai preocupat de emigrarea altor membri ai tribului « Bnei Menase ». Recent insa, alte 260 de persoane din acest trib au fost aduse in secret in tara.

     Traditia « Bnei Menase » spune ca stramosii acestui trib provin din semintia biblica a lui Manase. Strabunii lor au pribegit prin Afganistan si China catre est dupa imprastierea din anul 722 d.Cr., pana cand in final s-au stabilit in India.

     Membrii « Bnei Menase » locuiesc in statele indiene Manipur si Mizoram, care se afla la granita cu Bangladesh si Myanmar. Limba lor straveche a fost uitata, deoarece s-au asimilat aproape complet populatiei bastinase. Desi la sfarsitul secolului al XIX-lea s-au convertit la crestinism, ei inca pastreaza anumite obiceiuri specifice regiunii, cum ar fi dansurile si cantecele traditionale. In 1951, liderul lor a relatat despre o aparitie misterioasa care i-ar fi poruncit sa isi duca membrii tribului in Israel. Abia in anii ’90 a acordat atentie acestei situatii. Din acel moment, rabinul Eliyahu Avichail si-a dedicat intreaga activitate din cadrul organizatiei infiintate de el, « Amisav » (« Intoarce-te inapoi, poporul meu », n.trad.), realizarii visului de a-i repatria pe acesti oameni. In mod regulat, grupuri mai mici de membri ai tribului « Bnei Menase » au fost aduse in Israel. Ultima data, 281 dintre ei au venit in tara, la sfarsitul anului 2006. La sosirea lor au avut loc scene emotionante, deoarece s-au reunit familii care nu se mai vazusera de ani intregi. In total, in ultimii 15 ani, in Israel au emigrat 1220 de apartinatori ai tribului « Bnei Menase ».

     Recent, o organizatie israeliana privata numita « Savei Israel » (“Cei care se intorc in Israel”, n.trad.), a adus in tara alti 260 de membri ai grupului “Bnei Menase”. Aceasta actiune s-a bazat pe o intelegere cu fostul director general al Ministerului israelian de Interne, Ram Belinkov. Din motive necunoscute inca, acordul a fost tinut secret fata de biroul premierului, de autoritatile de la Departamentul de imigrare si care se ocupa de integrarea ulterioara a nou-venitilor.

     Avand in vedere faptul ca autoritatile competente insista asupra unei imigrari controlate de stat, nou-venitilor din aceasta grupare nu li s-a acordat deocamdata statutul de imigranti, ci au primit doar o aprobare de sedere temporara.

 

Pagina de internet a « Bnei Menase » : www.bneimenashe.com

 

Comentariu : Astfel de stiri sunt intotdeauna o mare incurajare pentru noi, crestinii. Ele subliniaza credinciosia desavarsita a lui Dumezeu, care a promis ca ii va aduce inapoi in tara pe toti evreii, inclusiv « semintiile pierdute » (vezi Ezec. 39,28)

 

  Sursa : revista Stiri din Israel

Data: 2007-10-21 05:10:42
 
Copyright 2003 - 2007 Misiunea de evanghelizare Biserica In Strada misiuneabis.ro